27. 11. 2021.
Mrtvi “birali“ i ove godine

Mrtvi “birali“ i ove godine

Mrtvi “birali“ i ove godine

Već u sedam sati, u nedelju ujutru, sumnje je pobudila informacija da čak 250 birališta nije otvoreno na vrijeme. Poslije tog problema, stranke su počele da se utrkuju i otkrivaju načine na koje se kradu glasovi. Tako je, navodno, primjećena izborna prevara zvana „bugarski voz“ i to u opštinama Teslić i Novi Grad.

Optužbe su stigle i za Ilidžu, gdje je navodno SDA preko svojih satelita manipulacijom i ucjenama pokušala da natjera glasače da zaokruže njihove kandidate.

U Banjaluci je došlo do guranja i koškanja na jednom biračkom mjestu kada su članovi odbora htjeli sa birališta da udalje osobu koja je pokušala da odnese listić.

Skandalozna je informacija da se čak 40 mrtvih glasača nalazilo na biračkom spisku samo jednog biračkog mesta u selu Seonice kod Konjica.

U Kalesiji se na jednom biračkom mjestu pojavio problem s manjkom listića. Takođe, manjak od čak 400 glasačkih listića pojavio se na biračkom mjestu u Derventi.

Koalicije nevladinih organizacija „Pod lupom“ saopštila je juče da su opšti izbori u BiH obavljeni u demokratskoj i fer atmosferi, uz manji broj nepravilnosti, i to je njihova generalna ocjena.

Predstavnici ove koalicije naveli su da su biračka mjesta u 95 odsto slučajeva otvorena i zatvorena na vrijeme. Na pet odsto biračkih mjesta bile su prisutne hemijske olovke prilikom prebrojavanja, a Koaliciji „Pod lupom“ upućeno je nekoliko primjedbi građana, koje su se većinom odnosile na pritisak na glasače za koga da glasaju ili na distribuciju promotivnih materijala. Koalicija „Pod lupom“ najavila je da će u narednim mesecima pripremati detaljan izveštaj.

UBACIO 50 LISTIĆA

U Livnu je tako otkriveno na biračkom mjestu Orguz, da je predsjednik tamošnjeg biračkog odbora u glasačku kutiju ubacio čak 50 listića.

Zabilježeni su i brojni slučajevi da su birači fotografisali svoje glasačke listiće kao dokaze za svoje šefove, pišu Večernje novosti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender