09. 12. 2021.
Pandurevićeva: Tadiću 129.870, a Dodiku 121.375 glasova

Pandurevićeva: Tadiću 129.870, a Dodiku 121.375 glasova

Pandurevićeva: Koalicija između SDS i SNSD je nemoguća

“Mi smo dva različita svijeta. SDS se bori protiv korupcije, a SNSD je promoter korupcije. SDS se bori za poboljšanje ekonomske situacije, a SNSD se borio za zaduženje i pljačkanje budžeta i ne vidim kako bi bilo moguće nas i njih spojiti”, navela je Pandurević.

Ona je na konferenciji u Banjaluci rekla da dosad nisu imali razgovore ni s jednom političkom strankom o mogućim koalicijama u RS-u.

Na nivou BiH će, kaže, praviti koalicije samo s onima koji omogućavaju bolji život građana, ali neće u vlast samo zbog fotelja.

Ponovila je da su u SDS-u zadovoljni osvojenim rezultatima na izborima, jer je broj glasova za poslaničke mandate u Narodnoj skupštini RS-a porastao za gotovo 50 posto.

Konstatirala je da je sasvim izvjesna pobjeda kandidata Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, dok je, tvrdi, neizvjesna do kraja izborna utrka za funkciju predsjednika RS-a, ali očekuju pobjedu njihovog kandidata Ognjena Tadića.

SDS zabrinjava, kazala je, veliki broj nevažećih glasačkih listića, od šest posto, što je više od onog koji je osvojila Socijalistička partija.

Pandurević je još navela i da su zbog određenih provjera zatražili izvještaj banjalučke Izborne komisije, ali nisu ga dobili, prenose agencije.

Srpska demokratska stranka je zadovoljna rezultatima ostvarenim na opštim izborima u BiH, jer su za Narodnu skupštinu Republike Srpske dobili blizu 50 odsto glasova više nego na prethodnim izborima, izjavila je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević.

Pandurevićeva je rekla da SDS još nije imao pregovore s nekom strankom u vezi sa formiranjem vlasti, ali da će u Sarajevu tražiti da se sastavi vlast u interesu građana Republike Srpske i cijele BiH, a da u Banjaluci sigurno neće sa SNSD-om jer postoji koncepcijska razlika sa tom strankom.

Ona je dodala da se još ne zna tačan broj mandata u parlamentu Srpske, ali da bi trebalo sačekati bar još oko 30.000 glasova iz inostranstva.

Komentarišući zahtjev lidera DNS-a Marka Pavića da ta stranka dobije mjesto mandatara, Pandurevićeva je rekla da je to njegov legitiman zahtjev, te da je Pavić sada u odnosu na SNSD u poziciji kao što je nekada Ivica Dačić bio u odnosu na SNS.

Pandurevićeva je naglasila da je sasvim izvjesna pobjeda kandidata Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, čime su Savezu otvorena vrata za formiranje vlasti na nivou BiH.

Ona je navela da je i dalje neizvjestan rezultat kada je riječ o predsjedniku Republike Srpske, a tako će ostati dok se ne prebroje svi glasovi mobilnih timova i glasovi iz inostranstva.

“Ta se razlika iz sata u sat smanjuje u korist kandidata Saveza Ognjena Tadića, tako da na ovih još neprebrojanih oko 80.000 glasova očekujemo, ipak, pobjedu našeg kandidata”, rekla je Pandurevićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je istakla da je zabrinjavajući veliki broj nevažećih glasačkih listića od čak šest odsto, što dovodi u pitanje legitimnost izbora, zbog čega će tražiti ekspertizu tih listića.

Pandurevićeva je napomenula da Gradska izborna komisija Banjaluka odbija da im dostavi zapisnike uz određene izgovore, te dodala da postoje indicije da su rezultati u nekim zapisnicima falsifikovani, ali ne samo u Banjaluci.

“Postoji na nekim izbornim mjestima nesaglasnost podataka koji su unijeti u zapisnik i podataka koje imaju posmatrači. Tu ćemo zatražiti ponovno brojanje ili čak ponavljanje izbora”, naglasila je Pandurevićeva.

Ona kaže da traže da CIK poštuje Izborni zakon, a jedna od stvari na kojima će narednih godina insistirati jesu izmjene Izbornog zakona.

Pandurevićeva je navela da je SDS podnio i tri krivične prijave zbog ozbiljnog narušavanja izbornog procesa, a jedna od njih se odnosi i na člana Savjeta za razvoj SNSD-a Ranka Lukića koji je sa 20 nepoznatih lica onemogućavao biračima da glasaju.

Upitana da li SDS strahuje da može doći do osipanja Saveza za promjene, Pandurevićeva je rekla da ne vidi zašto bi do toga došlo, prenose agencije

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender