08. 12. 2021.
Poplave u Srpskoj: Pod vodom kuće i oranice

Poplave u Srpskoj: Pod vodom kuće i oranice

Putevi i poplava: Šteta i gubici oko 285 miliona KM

To je “Nezavisnim” potvrđeno iz resornog ministarstva, gdje su precizirali da je najveća šteta nastala na putnoj infrastrukturi, i iznosi oko 148,4 miliona KM.

“‘Željeznice RS’ pretrpjele su štetu od 58,4 miliona KM, ali i gubitke od oko 19,8 miliona maraka. Šteta koju su imale ‘Pošte Srpske’ iznosi 3,7 miliona. ‘M:tel’ je imao oko 35,6 miliona maraka štete, te 18,4 miliona gubitaka”, precizirali su iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

U “Putevima RS” kažu da su uradili Plan sanacije štete od poplava u RS.

“Dakle, radovi na sanaciji štete od poplava izvode se prema Planu sanacije štete od poplava u RS i dinamičkom planu. U toku septembra u potpunosti je sanirano više putnih pravaca”, naveli su iz “Puteva RS”.

Natalija Kostrešević, saradnik za informisanje u tom preduzeću, ističe da je u toku tenderska procedura za obezbjeđenje 15 miliona KM od Svjetske banke.

“Prema Svjetskoj banci, Javno preduzeće ‘Putevi Republike Srpske’ apliciralo je projekte na četiri putne oblasti za izvođenje radova i za četiri putne oblasti za projektovanje izvedbene dokumentacije”, kazala je ona.

Još podsjeća da je prvi prioritet nakon poplava bio da se uspostavi prohodnost na svim magistralnim i regionalnim putnim pravcima u RS.

“Kako bi se omogućilo odvijanje saobraćaja, izvedeni su interventni radovi na sanaciji prioritetnih magistralnih i regionalnih putnih pravaca. Vrijednost izvedenih radova iznosi devet miliona KM. Druga faza predstavlja trajnu sanaciju oštećenja od poplava”, navela je Kostreševićeva.

Iz “Željeznica RS” kazali su da su nakon poplava, klizišta i odrona sanirali sve pravce u najkraćem mogućem roku, u mjeri u kojoj je bilo potrebno da bi bio uspostavljen saobraćaj.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS naglašavaju da su izradili studiju i stručnu publikaciju “Saobraćaj i elementarne nepogode – uloga i djelovanje Ministarstva saobraćaja i veza u uslovima krizne situacije izazvane elementarnom nepogodom poplave”.

“Odvijanje saobraćaja i veza u uslovima nastale krizne situacije i uopšte u kriznim situacijama je od ključnog značaja, s jedne strane za pružanje pomoći i evakuaciju ugroženog stanovništva, stočnog fonda i drugih materijalnih dobara sa pogođenih područja, a sa druge, za održavanje veza sa predstavnicima lokalnih zajednica, timovima na terenu, te za prikupljanje informacija koje su bitne za donošenje optimalnih odluka te prenošenje uputstava i naredbi”, kažu iz resornog ministarstva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender