08. 12. 2021.
Stranke su dužne ukloniti svoje plakate

Stranke su dužne ukloniti svoje plakate

Stranke su dužne ukloniti svoje plakate

U pravilu, političke stranke i kandidati bi trebali pokupiti smeće iza sebe, odnosno na mjestima na kojima nije predviđeno plaketiranje, nisu ih trebali ni postavljati, prenosi Klix.

Nakon svakih izbora pojavljuje se isti problem, pa je tako i sada. Na pojedinim mjestima u Sarajevu predizborni reklamni materijali su se pretvorili u hrpe smeća.

Ahmed Đipa, portparol Komunalnog preduzeća “Rad” objašnjava ko je zadužen da očisti ovaj otpad.

“Prema Zakonu o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo zabranjeno je postavljati plakate na ulične bandere, stabla, fasada, stubova, podzide pored kolovaza…, ali bilo je i toga. Ukoliko Komunalna inspekcija napiše prijave tim strankama one su dužne da to uklone, odnosno da plate nekome da to ukloni. Ponekad preduzeće ‘Rad’ dobije rješenje od općina da uklanja i skida te plakate. To je poprilično mukotrpan posao. No, što se tiče preduzeća ‘Rad’, ako dobijemo rješenja od općine mi ćemo to uklanjati. Naravno, to se nama plaća, jer je to za nas vanredni posao”, objašnjava Đipa.

On dodaje da su komunalni inspektori vjerovatno već napisali prijave protiv određenih stranaka zbog plaketiranja na nepredviđenim mjestima i da su stranke dužne ukloniti plakate.

Slična je situacija i u drugim gradovima. Takođe, i u ranijim izbornim ciklusima komunalne inspekcije su upozoravale političke subjekte na postavljanje plakata na nepredviđena mjesta te tražile da ih sami uklone sa ulica.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender