05. 12. 2021.
Beograd: Plakati dobrodošlice Putinu

Beograd: Plakati dobrodošlice Putinu

Beograd: Plakati dobrodošlice Putinu

Na plakatima sa likom Putina je natpis na srpskom i ruskom jeziku “Dobro došao, predsjedniče”, a u potpisu plakata je Srpski sabor “Zavetnici”.

Putin dolazi sutra u Beograd u šestočasovnu posjetu, tokom koje će položiti vijence na Groblje oslobodilaca, razgovarati sa srpskim zvaničnicima, potpisati niz sporazuma, te prisustvovati vojnoj paradi.

“Politika” piše da će tokom Putinove posjete cijela Srbija, zemlja i nebo, biti pod strogim nadzorom službi bezbjednosti Srbije i Rusije, koji su formirali zajednički štab za njegovu bezbjednost.

Onog trenutka kada Putinov avion “iljušin” uđe u vazdušni prostor Srbije, dobiće pratnju srpskih “migova 29”.

Procjenjuje se da je oko 150 specijalnih agenata Rusije boravilo oko mjesec dana u Beogradu, da bi sa srpskim bezbjednosnim strukturama procjenjivali i najsitniji detalj posjete – od provjere hrane koju će Putin jesti, do svih mjera i prstenova bezbjednosti.

Posebno se vodi računa o postupanju u slučaju nepredviđenih okolnosti, a biće preduzete mjere elektronskog ometanja i sprečavanja prisluškivanja ruskog predsjednika.

“Večernje novosti” pišu da Putin u Beogradu donosi pet poruka – da je Moskva zadovoljna pozicijama Srbije u vezi sa Ukrajinom, da očekuje pomoć Srbije u rješavanju ukrajinske krize kada preuzme predsjedavanje OEBS-om, da ne odustane od “Južnog toka”, da računa na podršku Moskve u vezi sa Kosovom i na pomoć Rusije u oporavku srpske privrede.

Ranije je najavljeno da će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uručiti Putinu najviše srpsko državno priznanje – Orden Republike Srbije prvog reda, dok će od Vučića, kako saznaju “Novosti”, dobiti zlatni medaljon na kojem su ugravirani spojeni grbovi Srbije i Rusije, koji je Vučić naručio i lično platio.

Ruska delegacija dolazi u tri aviona, sa 18 ruskih državnih funkcionera, među kojima je i pomoćnik predsjednika Jurij Ušakov, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender