04. 12. 2021.
Derventa: Manjak 400 listića na biračkom mjestu

Derventa: Manjak 400 listića na biračkom mjestu

CIK: Počinje brojanje nepotvrđenih glasačkih listića

Prema njenim riječima, brojanju nepotvrđenih glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje glasova u sarajevskoj Zetri prethodila je provjera da li su glasači koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima imali to pravo.

“Danas počinje i preuzimanje iz skladišta CIK-a u Istočnom Sarajevu glasačkih paketa za glasače izvan BiH”, dodala je Pirićeva.

Planirano je da brojanje glasova iz inostranstva počne sutra, nakon što se izvrši verifikacija prava glasa glasača izvan BiH, odnosno nakon što se provjeri birački spisak glasača registrovanih za glasanje izvan BiH.

“Pošto lica registrovana za glasanje izvan zemlje koja se na dan izbora zateknu u BiH imaju pravo da glasaju lično na nepotvrđenom glasačkom listiću, provjerava se da slučajno ista osoba nije glasala i u BiH i poslala glasački paket iz inostranstva”, precizirala je Pirićeva.

Ona je dodala da je juče istekao rok do kojeg je CIK preuzimao pošiljke iz inostranstva, pri čemu će biti uzete u obzir samo one koje budu nosile poštanski žig sa datumom 12. oktobar.

Istovremeno se u Glavnom centru za brojanje vrši kontrolni unos rezultata izbora pristiglih CIK-u iz opštinskih izbornih komisija.

“Imali smo prve preliminarne rezultate na osnovu onoga što su elektronski u bazu unijele opštinske izborne komisije”, podsjetila je Pirićeva.

Ona je pojasnila da su opštinske izborne komisije u roku od 24 časa po zatvaranju biračkih mjesta dostavile CIK-u originalne zbirne obrasce za svoje područje i da se sad vrši kontrolni unos podataka s tih obrazaca kako bi se provjerilo da li se oni slažu s elektronski dostavljenim podacima.

Za glasanje izvan BiH na ovogodišnjim opštim izbrima bilo je registrovano ukupno 42.139 glasača, prenose agencije.

.
Foto: Ilustracija, arhiva

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender