05. 12. 2021.
Dačić na skupu u Kosovskoj Mitrovici

Dačić: Smišljena politička provokacija, Srbija ne snosi odgovornost za prekid utakmice

Dačić smatra da Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid utakmice.

“Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj fudbalskoj utakmici i unapred je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu “Velike Srbije” u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U ovom incidentu narocito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji treba ovde da bude gost. Sve to stavlja politicku dimenziju na ceo dogadaj i ovo je politicka provokacija”, rekao je Dačić za “Blic”, objavljeno je na sajtu tog lista.

On je rekao i da su tokom cijelog dana diplomate iz EU vršile pritisak da se albanski navijači, koje su srpski organi htjeli da zadrže na aerodromu, puste na stadion, iako nisu imali karte.

“Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid ove utakmice”, poručio je Dačić.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je nakon skandalozne provokacije albanskih navijača, koji su na bespilotnu letjelicu okačili zastavu tzv. velike Albanije, a nakon toga je izbio opšti metež na stadionu i tuča na terenu.

Brat albanskog premijera Olsi Rama pušten je i odletio je za Tiranu, nakon što je zadržan na stadionu Partizana zbog sumnje da je dronom isprovocirao incidente.

Veliki incident se dogodio u jeku nagovještaja poboljšanja odnosa Srbije i Albanije, zbog čega je za 22. oktobar najavljena posjeta Beogradu premijera Albanije Edija Rame, što bi bio prvi slučaj dolaska premijera Albanije u Srbiju u poslednjih 70 godina.

Bilt: Neodgovorna provokacija

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt ocijenio je preko Tvitera da se na utakmici Srbija-Albanija dogodila “neodgovorna provokacija”.

“Neodgovorna provokacija na utakmici Srbija-Albanija”, napisao je Bilt i dodao: “Nadam se da će premijeri obje države uvideti potrebu za unapređenjem bilateralnih odnosa”, rekao je on, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender