27. 11. 2021.
Napad na parohijski dom u Orahovcu

Napad na parohijski dom u Orahovcu

Napad na parohijski dom u Orahovcu

Kako je javio radio Kontakt plus, trojica albanskih mladića, uz povike “Albanija, Albanija”, prošla su srpskim dijelom grada, razbijajući usput staklene flaše piva o zidove srpskih kuća, a najviše na trgu ispred crkve “Uspenje Presvete Bogorodice”, gdje su pocijepali srpsku zastavu, koja je bila okačena na jednoj od bandera u centru srpskog dijela grada.

Oni su zatim kamenom, ovećih dimenzija, gađali prozor parohijskiog doma, pogodivši sobu u kojoj se, u trenutku napada, nalazila popadija sa svoje dvoje maloljetne dece.

Na sreću, tokom napada, niko od članova porodice orahovačkog paroha jereja Srđana Jerinića, nije povrijeđen.

Napadači su istovremeno na zidu napuštene i oronule srpske kuće, koja se nalazi preko puta parohijskog doma, okačili zastavu Republike Albanije, a zatim pobjegli u nepoznatom pravcu.

Radio Kontakt plus navodi da su srpski građani, koji žive u blizini parohijskog doma i koje su uznimirili povici albanskih mladića, lomljava stakla i vrisak sveštenikove djece, izašli na ulicu i nedugo zatim prisustvovali uviđaju kosovske policije, koja je po dojavi izašla, da bi na licu mjesta obavila uviđaj.

Dok je trajao uviđaj i dok su srpski građani pokušavali da umire i ohrabre uznemirane članove sveštenikove porodice, nekoliko albanskih mladića, iz porodica koje su se, kupovinom srpskih kuća, doselile u srpski dio grada, prišlo je i posmatralo uviđaj.

Jedan od njih, koji praktikuje šetnju pasa u večernjim časovima, htio je sa svojim psima da prođe ulicom baš u trenutku kada je kosovska policija vršila uviđaj, prikupljajući dokaze napada (djeliće polomljenog stakla, albansku zastavu, stakla od polomljenih pivskih flaša, kamen i dr.), kad ga je jedan od kosovskih policajaca, repetirajući pištolj, primorao da se vrati nazad.

Sveštenik Srđan Jernić smatra da je ovo napad na njega i njegovu porodicu, a ne na vjerski objekat, jer da su napadači htjeli da napadnu i oštete zgradu parohijskog doma, polomili bi, kako je rekao, stakla na lokalu donjeg sprata, a ne bi gađali jedini osvijetljeni prozor zgrade, navodi Radio Kontakt plus.

.
Foto: arhiva

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender