30. 11. 2021.
Naučnici zabrinuti: Da li je smrtonosna ebola stigla u Evropu?

Naučnici zabrinuti: Da li je smrtonosna ebola stigla u Evropu?

Šef misije UN: Svijet gubi bitku protiv ebole, ponestaje nam ideja

Tako je grupa južnoafričkih ljekara iz međunarodne organizacije “LJekari bez granica” prinuđena da donosi odluke bez presedana.

Oni odbijaju čak i reanimacije novorođenčadi, saopštila je pedijatar DŽulija Svitala, koja se vratila iz Sijera Leonea.

Svitala priznaje da medicinski personal i pacijenti bježe iz bolnica zbog straha od zaraze.

Epidemija je definitivno “ubila” ionako loš zdravstveni sistem na zapadu Afrike – navodi ona i poziva međunarodnu zajednicu da se ujedini u borbi protiv ebole.

Šef misije UN za ebolu Entoni Banbari rekao je da svijet gubi bitku protiv ovog virusa i da se do decembra očekuju hiljade novih slučajeva.”Virus je brži od nas i on dobija bitku”, rekao je Banbari u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.

On je dodao da, ako se ebola ne zaustavi, svijet će se suočiti sa situacijom bez presedana za koju ne postoji plan.

“Ako ne uspijemo da steknemo prednost i ne uspijemo da postignemo neke ciljeve i dođe do dramatičnog povećanja broja oboljelih, plan koji sada imamo nećemo moći da prilagodimo novoj situaciji”, rekao je on, prenosi Bi-Bi-Si.

Banbari je zatražio dodatna finansijska sredstva za izgradnju centara za liječenje kao i povećanje broja medicinskog osoblja.

Izjava Banbarija uslijedila je nakon posljednjih predviđanja Svjetske zdravstvene organizacije da bi moglo doći do između 5.000 i 10.000 novih slučajeva sedmično u naredna dva mjeseca ako se ne pojačaju globalni napori za sprečavanje širenja zaraze.

Do sada je ukupno registrovano 8.914 slučajeva zaraze, uključujući one sa smrtnim ishodom, a Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da očekuje povećanje na 9.000 do kraja sedmice.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je do sada od ovog virusa umrlo 4.447 ljudi, većinom u zapadnoj Africi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender