09. 12. 2021.
Studentima novi rok i prenos više bodova

Studentima novi rok i prenos više bodova

Studentima novi rok i prenos više bodova

Tu odluku donio je Senat Univerziteta u Banjaluci, a svim fakultetima i Akademiji umjetnosti preporučeno je da organizuju dodatne ispitne termine.

– Ove ispitne termine fakulteti i Akademija treba da organizuju zaključno sa 18. oktobrom i ta odluka se ne odnosi na studente završnih godina prvog ciklusa studija – istakli su u Univerzitetu u Banjaluci.

Na istoj sjednici Senat je prihvatio i preporuku Ministarstva prosvjete i kulture RS o izmjenama uslova za upis u narednu godinu studija, kojom se visokoškolskim ustanovama sugeriše da studentima dozvole upis u iduću godinu sa dva nepoložena ispita ili 15 ECTS bodova.

Prošle akademske godine prema Zakonu o visokom obrazovanju RS upis u novu akademsku godinu bio je omogućen uz prenos 15 ECTS bodova bez obzira koliko koliko ispita ima u tih 15 bodova ili da prenesu dva ispita bez obzira koliko nose ECTS bodova. Međutim, 10. decembra 2013. godine došlo je do izmjena zakona prema kojima se u iduću akademsku godinu može prenijeti samo 15 ECTS bodova, što je, kako tvrde studenti dovelo do konfuzije među njima, jer im je ukinuta mogućnost da prenesu dva ispita bez obzira koliko bodova nose, čime su kako kažu, najviše bili oštećeni studeni medicinskih nauka.

Predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Radomir Jerkić kazao je da je veoma značajno što su studenti dobili dodatni ispitni rok, jer mnogi na taj način dobijaju šansu da polože ispit i ostvare pravo na upis, ali da je još značajnije što se sada može upisati nova akademska godina sa nepoložena dva ispita.

– Da bi student medicine na primjer prešao iz prve u drugu godinu lani je mogao da prenese dva ispita bez obzira koliko bodova nosi, a ove godine je ostala zakonska odluka od samo 15 ECTS bodova, a na medicini ima ispita koji sami nose blizu 20 bodova – istakao je Jerkić.

Dodao je da, u slučaju da nije usvojena preporuka Ministarstva, mnogi studenti ne bi prešli u višu godinu studija.

– Veći prenos bodova i dodatni ispitni rok uticaće na to da bude mnogo manje studenata koji obnavljaju godinu – dodao je Jerkić.

Profesori na fakultetima već su juče krenuli da obavještavaju studente kojima je dodatni ispitni rok važan za upis u iduću godinu o terminima ispita.

– Na oglasnim tablama i na sajtovima fakulteta studenti mogu da pronađu termin ispita koje treba da polažu u ovom socijalnom roku – rekli su u Studentskoj službi Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Istočno Sarajevo

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže da su na ovom Univerzitetu već završeni dodatni oktobarski ispitni rokovi, koje su njihovi studenti tražili da budu organizovani ranije.

– U petak imamo i sjednicu Senata, na kojoj ćemo prihvatiti preporuku da se studenti mogu upisati u iduću godinu studija sa dva nepoložena ispita ili 15 ECTS bodova – kazao je Grujić.

.
(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender