27. 11. 2021.
UEFA ne žuri sa odlukom

UEFA ne žuri sa odlukom

UEFA ne žuri sa odlukom

Iako je bilo govora da će UEFA po hitnom postupku riješiti ovaj incident u kvalifikacijama za EURO, ipak će se sve odvijati po uobičajenoj postepenoj proceduri.

Predstavnici UEFA su u utorak uveče razgovarali sa predstavnicima oba saveza, a u toku srijede će da skupe izvještaje o incidentu na stadionu Partizana. Iz UEFA nisu mogli da potvrde kada može da se očekuje zvanična odluka.

Tek nakon što se procijene svi aspekti događaja, UEFA će donijeti odluku da li će pokrenuti disciplinski postupak protiv Srbije i eventualno Albanije.

Fudbalski savez Srbije (FSS) je najavio da će se o incidentu oglasiti u toku dana. Delegat meča Heri Bin iz Holandije je nakon utakmice saopštio da će on i specijalni posmatrač za bezbjednost poslati izvještaje UEFA, a da je odluka na Disciplinskoj komisiji.

Meč na stadionu Partizana prekinuta je nakon skandalozne provokacije albanskih navijača, zbog opšteg meteža na terenu i tuče koja je usledila.

Kapiten Srbije Branislav Ivanović je nakon meča ispred saigrača saopštio da su oni htjeli da igraju, ali da su Albanci odbili.

Dron koji je nosio pomenutu zastavu su nakon meča navodno krili igrači Albanije u svlačionici, mada se na slikama jasno vidi da ga za sobom vuče jedan od navijača koji je utrčao na teren, a među kojima je bio i ozloglašeni Ivan Bogdanov.

Kapiten Albanije Ljorik Cana je nakon meča rekao da su njegovi saigrači i on napadnuti, ali da je Ivanović bio za primer. Bekim Baljaj, koji je napao Stefana Mitrovića zbog zastave, rekao je da bi to svako uradio.

Albanski reprezentativci su tokom noći dočekani kao heroji u Tirani, a tokom večeri su slavili i Albanci slavili i na ulicama Prištine.

Koje su opcije UEFA?

Pravnilkin UEFA daje četiri opcije za rešenje incidenta koji se dogodio u Humskoj 1, prenosi Tanjug.

Prva mogućnost je da UEFA, ukoliko se utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodijeli pobjedu Srbiji službenim rezultatom 3:0.

Druga opcija, da se trijumf za “zelenim stolom” pripiše gostima u slučaju da se utvrdi da je Srbija, kao domaćin odgovorna za incidente.

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, sa ili bez publike.

Četvrta opcija je da se utakmica ponovi u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

Uz sve navedene mogućnosti UEFA može da odredi i novčane kazne, koje redovno idu uz incidente kao što je bio na stadionu Partizana.

Ključna stavka u ovom slučaju biće izvještaj delegata utakmcice Harija Bina iz Holandije, ali i specijalnog izvještača UEFA.

Povoljna okolnost po Srbiju je što je istekla dvogodišnja uslovna kazna, koju je imala zbog incidenata u Đenovi na meču protiv Italije.

Takođe, na ruku Srbiji ide i član 14 Disciplinskog pravilnika UEFA, u kojem stoji da je “zabranjena politička propaganda i bilo koje izražavanje sličnih stavova”, a upravo je zastava tzv. Velike Albanije inicirala incidente na stadionu Partizana.

Srbija kao domaćin i organizator utakmice će odgovarati zbog utrčavanja navijača na teren, paljenja baklji i ubacivanja tvrdih predmeta.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender