02. 12. 2021.
Vlada RS je otvorila profile na društvenim mrežama za informisanje

Vlada RS je otvorila profile na društvenim mrežama za informisanje

Da li će SNSD pristati da premijer bude iz DNS?

Demokratski narodni savez tražiće od koalicionih partnera SNSD i SP da upravo DNS imenuje mandatara za sastav nove Vlade Srpske. Najviše šansi za tu funkciju, u ovom trenutku, ima potpredsjednik DNS Nedeljko Čubrilović, dok je manja vjerovatnoća da će se za ovo mjesto lično kandidovati lider partije Marko Pavić, saznaju „Novosti” u vrhu DNS.

DNS, kao dio vladajuće koalicije u RS, koji očekuje ukupno devet od 44 mandata vladajućih partija u Narodnoj skupštini RS u novom sazivu, odlučan je da prvi put dobije mjesto mandatara.

Lider DNS Marko Pavić potvrdio je juče „Novostima” da ova partija, po osnovu dogovora sa SNSD i SP i osvojenim mandatima, ima legitimno pravo da predloži mandatara.

– Postignut je dogovor da DNS podrži kandidate SNSD za funkcije predsjednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH, a da, po okončanju izbora, prvi bira sljedeću važnu funkciju u RS. Tako da smo izabrali premijersko mjesto – rekao je Pavić.

On je naglasio da DNS sa ovim stavom ulazi u predstojeće razgovore o formiranju vlasti u RS, koji će ubrzo početi. Prvi sastanci očekuju se odmah po zvaničnoj potvrdi rezultata izbora u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Vrh DNS, kako saznajemo, isključuje mogućnost ulaska u koaliciju sa SDS.

Pavić nije želio da govori o potencijalnim kandidatima DNS za funkciju premijera RS.

– O imenima je još rano govoriti – rekao nam je Pavić. Međutim, „Novosti” u vrhu partije saznaju da je veoma mala vjerovatnoća da se Pavić lično kandiduje za ovu funkciju.

U SNSD kažu da su spremni za otvorene razgovore o svim temama sa koalicionim partnerima. Kako saznajemo u vrhu SNSD, ova partija pokušaće da sačuva premijersko mjesto i da za tu funkciju ponovo kandiduje aktuelnu premijerku Željku Cvijanović. U SNSD računaju da bi DNS u nekoj od opcija pristao i na funkciju predsjednika Narodne skupštine RS, koju sada obavlja funkcioner SNSD Igor Radojičić i većim brojem ministarskih mjesta i drugih javnih funkcija.

Potpredsjednik DNS Nedeljko Čubrilović kaže, za „Novosti”, da ova partija polaže puno pravo na mjesto premijera RS.

– Očekujemo brzo formiranje vlasti u RS. I naši koalicioni partneri imaju pravo da predlože mandatara. To su ozbiljne teme i o njima moramo ozbiljno razgovarati. DNS se afirmisao u treću partiju u RS i to nam daje puni legitimitet prilikom formiranja vlasti – istakao je Čubrilović.

I Radojičić u igri?

Kako Atv saznaje Marko Pavić razmatra da prihvati poslanički mandat i u penziju za koju godinu ode kao predsjednik Parlamenta Srpske.
Ukoliko DNS-u pripadne pozicija u Parlamentu, Vladu bi formirao SNSD, a za sada je, prema izvorima Atv-a, najozbiljniji potencijalni mandatar Igor Radojičić, koji je još u kampanji poručio kako bi trebalo reformisati izvršnu vlast.

(Istinito)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender