03. 12. 2021.
Počela jesenja akcija čišćenja grada

Počela jesenja akcija čišćenja grada

Počela jesenja akcija čišćenja grada

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je osnovni cilj akcije da se spriječi stvaranje divljih deponija, te da se prikupi i iznese što više krupnog otpada, starih stvari, opalog lišća, otpada i smeća iz rijeka i potoka, te svake druge vrste otpada koji opterećuje i zagađuju životnu sredinu.

On je naveo da će akcija biti provedena u dvije faze i pozvao sugrađane da se uključe i iznesu otpad na za to predviđena mjesta.

“Od 15. oktobra do 25. oktobra otpad mogu odlagati građani iz gradskih i seoskih mjesnih zajednica na desnoj obali Vrbasa, a od 21. do 31. oktobra otpad će biti prikupljan iz mjesnih zajednica uz lijevu obalu Vrbasa”, rekao je Gavranović novinarima.

On je dodao da će se akcija provoditi u saradnji sa građanima, školama, ustanovama i udruženjima, te uz koordinaciju sa mjesnim zajednicama i preduzećima “Čistoća” i “Eko euro tim”, koja će obavljati odvoz otpada.

Direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić rekao je da su kontejneri zapremine pet metara kubnih mobilni i da će biti postavljeni na vidljiva mjesta.

“Kontejneri će biti postavljeni par dana na jednoj lokaciji i građani će moći iznijeti komunalni otpad. Naše preduzeće će biti maksimalno angažovano na čišćenju grada za vrijeme akcije, odnosno pojačaćemo i broj mašina na terenu, ali i broj ljudi koji će učestvovati u čišćenju”, naveo je Bajić.

Građani mogu iznositi sav komunalni otpad, izuzev građevinskog.

Akcija jesenjeg čišćenja i uređenja grada prvi put je organizovana prošle godine i tada je prikupljeno 170 tona otpada, dok je ove godine u proljećnoj akcija čišćenja i uređenja grada, koja je trajala od 31. marta do 18. aprila, prikupljeno 411 tona otpada.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender