09. 12. 2021.
Putin dobija najviše srpsko priznanje

Putin dobija najviše srpsko priznanje

Putin stiže u Beograd

Vladimir Putin će biti počasni gost na vojnoj paradi, a tokom boravka u Beogradu položiće vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i herojima Prvog svetskog rata.

Ruski predsednik će imati odvojene razgovore sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a Nikolić će Putinu uručiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma. Posle razgovora, premijer Srbije i ruski predsednik obratiće se medijima.

U sastavu ruske delegacije biće ministar energetike Aleksandar Novak, predsednik uprave “Gasproma” Aleksej Miler, načelnik Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Vladimir Pučkov i načelnik Federalne migracione službe Konstantin Romodanovski.

U okviru posete, planirano je potpisivanje paketa od devet dokumenata, između ostalog o saradnji u oblasti razvoja vojnotehničke saradnje, energetike i železničkog saobraćaja.

Planirano je da Ruska energetska agencija i Ministarstvo energetike Rusije potpišu sa Ministarstvom energetike Srbije memorandum iz oblasti energetske efikasnosti, štednje energije i obnovljivih izvora energije.

Među dokumentima pripremljenim za potpisivanje nalazi se dopunski sporazum o rekonstrukciji severnih deonica pruga Srbije u okviru razvoja evropskog saobraćajnog koridora. Takođe, među dokumentima su i dopunski sporazum o isporuci dizel motornih vozova.

Kako je najavljeno iz Kremlja, planirano je da ruska kompanija “Gaspromeksport”, Vlada Srbije i srpske gasne kompanije potpišu protokol.

Takođe je predviđeno i potpisivanje međuvladinog sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnosti informacija, o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra, o vojnotehničkoj saradnji, o readmisiji, kao i protokol o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe.

Jedna od tema biće i projekat “Južni tok”.

Poseta predsednika Rusije biće njegova treća poseta Beogradu – 2001. godine posetio je Srbiju kao šef države, a 10 godina kasnije i kao premijer.

Putin se u Rusiji sastajao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u pet navrata od sredine 2012. godine, a sa premijerom Aleksandrom Vučićem jula ove godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender