05. 12. 2021.
SDS: Imamo dokaze o krađi glasova, tražimo novo prebrojavanje

SDS: Imamo dokaze o krađi glasova, tražimo novo prebrojavanje

SDS: Imamo dokaze o krađi glasova, tražimo novo prebrojavanje

Član Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je na današnjoj press konferenciji da je ova stranka došla do novih dokaza koji govore o izbornoj krađi.

– U Prijedoru je otkrivena grupa glasačkih listića za sva četiri nivoa vlasti. Svi ti listići su obilježeni istom olovkom i na isti način. Obilježeni su Milorad Dodik kao kandidat za predsjednika RS-a, Željka Cvijanović kao kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, Marko Sovilj iz DNS-a kao kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH i Duško Ivić iz DNS-a kao kandidat za Narodnu skupštinu RS”, rekla je Pandurević.

Ona je dodala da su svi glasački listići nepresavijeni i spremljeni za ubacivanje u kutije. To dokazuje, istakla je ona, da ranije najave o izbornim malverzacijama nisu bez osnova i da ovakva podmetanja utiču na konačni rezultat izbora.

-Tražićemo ponovno brojanje i upoređivanje glasova. Zbog ovakvih stvari građani i ne žele da izlaze na izbore, a malo je onih koji žele da spriječe ovakve stvari”, istakla je Pandurević.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan rekao je da je Srpska demokratska stranka podnijela četiri zahtjeva za ponovno, ručno brojanje glasova u opštinama Banja Luka, Novi Grad, Gradiška i Dubica.

– Podnijeli smo i četiri krivične prijave zbog izborne krađe i kupovine glasova. Takođe, podnijeli smo zahtjev da se ponovi glasanje u Milićima. Samim tim, dolazimo do zaključka da je regularnost ovih izbora upitna. Građani nas svakodnevno zovu i dostavljaju nam nove dokaze o neregularnostima”, tvrdi Ćuzulan.

Radi se o većem broju glasačkih listića koji su pripremljeni za ubacivanje u vreće nakon zatvaranja biračkih mjesta, navode u SDS-u.

Listići su pripremnljeni za ubacivanje i na njima su obilježena imena kandidata koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i ime Mirka Sovilja, kandidata DNS-a za Predstavnički dom Parlamenta BiH, te Duška Ivića za Narodnu skupštinu Republike Srpske, tvrdi Aleksandra Pandurević.

Radi se o prepravljanju zapisnika i zamjeni glasačkog materijala iz vreće za onaj koji je pripremljen, kažu u SDS-u. Sve je prijavljeno policiji.

U nekoliko opština SDS je podnio i zahtjev za poništavanje izbora, kao što je opština Milići, te da se izvrši vještačenje nevažećih glasačkih listića, čiji je ogroman broj neprirodno veliki i mogao je uticati na izborni rezultat.

Uputiće i CIK-u sav sporni materijal sa zahtjevom da se utvrdi njegovo porijeklo i izvrši ponovno brojanje i upoređivanje sa brojem onih koji su izašli na izbore na području GIK Prijedor, poručuju iz SDS-a.

Zamjenik predsjednika Izbornog štaba SDS-a Igor Golijan predstavio je foto-dokaze, na kojima se vidi da su vreće sa glasačkim listićima u Banjoj Luci i Prijedoru “otvorene na prvom od ukupno četiri zuba”. To znači, dodao je on, da je sadržaj vreće bio vađen.

– Dobili smo i fotografije na kojima se vidi vozilo u kojem je vožen izborni materijal i na kojima se lijepo vidi da su vreće otvorene. Glasački listići o kojima je govorila Aleksandra Pandurević nađeni su na jednom seoskom području u blizini Prijedora, ali ne smijemo ništa više reći, u strahu da ne ugrozimo bezbjednost osobe koja nam je to dojavila”, rekao je Golijan, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender