08. 12. 2021.
Sjećanje na Tošeta: Sedma godina bez slavnog pjevača

Sjećanje na Tošeta: Sedma godina bez slavnog pjevača

Sjećanje na Tošeta: Sedma godina bez slavnog pjevača

Na današnji dan prije sedam godina tragično je preminuo Toše Proeski, jedan od najpopularnijih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije. Ali, sjećanje na njegov anđeoski glas i pjesme koje je prerano ostavio za sobom ne blijedi.

Veliki broj poštovalaca njegove muzike i djela položio je vijenac na mjestu nesreće, gdje je prije šest godina podignut i spomenik. Ova šetnja nazvana je „Maraton ljubavi“, a pored cvijeća i svijeća, ljubitelji Proeskog na spomen-ploču stavili su i crveno srce na kojem je pjevačeva slika i naziv manifestacije.

Blistava karijera
Todor Proeski rođen je 25. januara 1981. u Prilepu.26 godina kasnije tragično je nastradao u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj, 16. oktobra 2007. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skoplju, a bio je uvaženi muzičar i omiljena ličnost širom Balkana. Kao pjevač debitovao je na festivalu Melfest 1997. Sedam godina kasnije, 2004, bio je makedonski prestavnik na Evrosongu. Vrhunac karijere dostigao je koncertom u Beogradskoj areni na Dan zaljubljenih 14. februara 2007. godine. Iza sebe je ostavio sedam albuma, od kojih je posljednji objavljen kobne 2007. godine.

tose-1

Toše Proeski iza sebe je ostavio veliki broj pjesama koje i dan danas žive, zahvaljući njima glas Balkanskog anđela i dalje se čuje i ne dozvoljava da padne u zaborav. Sjajan pjevač i još bolji čovjek, čiji je put ka zvijezdama prekinut prerano, ostavio je dubok trag kako na domaćoj javnoj sceni, tako i u svijetu.

Mnogi sa nevjericom i dalje govore o njegovoj smrti.

Pored pjesama, Toše Proeski ostao je upamćen po predivnom osmijehu i plemenitoj duši. Pomagao je svima onima kojima je pomoć bila neophodna, volio je svoju porodicu, prijatelje, kolege. Uživao je u druženju sa mališanima, bio je spreman do dostigne sam vrh u svojoj muzičkoj karijeri, a onda je jedan trenutak i nepažnja vozačara, srušila sve snove i ugasila jedan mladi život…


(Kurir, Svet)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender