28. 11. 2021.
Stručnjaci: Evo šta za Srbiju znači Putinova posjeta

Stručnjaci: Evo šta za Srbiju znači Putinova posjeta

Stručnjaci: Evo šta za Srbiju znači Putinova posjeta

“Srbija i njeni zvaničnici pokazuju izvesnu zrelost u razumevanju balansiranja između prioriteta zemlja o članstvu u EU i pokušaja da se pronađu mogućnosti gde bi se saradnja sa Rusijom unapredila u onoj meri u kojoj to neće remetiti evropski put zemlje”, rekao je Đukanović u izjavi Tanjugu.

Đukanović dodaje da posjeta ruskog predsjednika “neće suštinski uticati” na nedvosmislen evropski put koji je, kako objašnjava, danas potvrdio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On smatra da je posjeta Putina Beogradu potvrdila uzlazni trend u odnosima sa Moskvom, ali ističe da ekonomski dogovori spadaju među najvažnije rezultate sastanaka sa srpskim zvaničnicima.

“Bitan napredak je to što je dogovoreno da će se određeni broj “fijata” izvoziti na rusko tržište i predstavlja značajan domet današnjeg sastanka Putina i premijera Vučića” ocijenio je Đukanović.

“Čini mi se da to otvara perspektivu da se i ekonomsko stanje u našoj zemlji unapredi tako što bismo povećali izvoz u Rusku Federaciju”, objašnjava Đukanović.

Na pitanje kakve reakcije očekuje iz zapadnih prestonica, on kaže da će Zapad “dubinski analizirati” izjave ruskog predsjednika i “signale koji su danas stigli iz Beograda”, ali da ne vjeruje da će biti “prenagljenih reakcija” prema našoj zemlji.

“Ne verujem da će biti nekih prenagljenih reakcija prema Srbiji. Zaista se nadam da će zapadni političari i tamošnji mediji razumeti povoljne signale koji stižu iz Beograda”, ističe on.

On smatra da će uloga Srbije, s obzirom na složene odnose u Evropi, doći do izražaja tokom njenog predsjedavanja OEBS-u 2015. godine.

“Srbija će morati da pokaže da ima kapaciteta da na određeni način dovede do relaksacije odnosa u Evropi zbog ukrajinske krize”, navodi on i dodaje će naša zemlja biti u jednoj specifičnoj ulozi tokom predsedavanja tom organizacijom.

Ovaj analitičar s tim u vezi kaže da će se od Srbije očekivati – kako sa Zapada, tako i od Rusije, “pomiriteljska” uloga u odnosima dve strane.

Đukanović kaže da najava ruskog predsjednika da neće biti energetske krize u Evropi veoma značajna u kontekstu ukrajinske krize i u njoj vidi pomirljive tonove.

“Izjava Putina je bitna za srpsko-ruske odnose i sadrži pomirljive tonove prema Evropskoj uniji što je veoma bitno s obzirom na ukrajinsku krizu”, zaključio je potpredsednik beogradskog Centra za spoljnu politiku.

Savić: Korisna posjeta, otvorene nove mogućnosti saradnje

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocijenio je danas da je posjeta predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u svakom smislu uspješna jer je, kako je rekao, potpisano više sporazuma, a otvorene su i nove mogućnosti saradnje dvaju država.

“Ekonomski najvažniji je onaj deo koji se odnosi na prodaju naših poljoprivrednih proizvoda, jer Srbija tu ima izvanredne mogućnosti”, rekao je Savić u izjavi za Tanjug.

Dodao je da je to prostor koji se otvara i koji će ostati i kad se skinu sankcije EU Rusiji, koje su u ovom tenutku prepreka da ta zemlja uvozi slične proizvode iz Unije.

“Bilo je govora i oko hemijskog kompleksa. Tu nije urađeno nešto konkretno, ali imam utisak da će se raditi i oko toga, što je druga najvažnija stvar pored poljoprivrede”, rekao je Savić precizirajući da je tu riječ o preduzećima iz tog sektroa MSK kod Kikinde, Azotari i Petrhemij.

Pomenuto je, dodao je, i pitanje saradnje u okviru željeznica.

“To nije novo, jer mi poodavno za železnicu imamo ruski kredit od 800 miliona dolara, ali se on slabo koristio. Ovo će biti vetar u leđa da se to pokrene”, smatra Savić.

Izvjestan prostor se otvara, kaže profesor, i za izvoz automobila iz Kragujevca. Prema njegovim riječima, iako se nije razgovaralo o velikoj količini autmobila, to je značajno jer se oni ne nalaze na listi bescarinskog izvoza.

Ono što za Srbiju danas nije bila dobra vijest, kaže Savić, jeste to što je Putin nedvosmisleno rekao da za Južni tok da mora da postoji obostrana volja.

“Moramo se očigledno strpeti malo oko Južnog toka, što nije dobro za Srbiju. Ali izgradnja tog gasovoda je ipak rezultat političke volje i odnosa EU i Rusije”, rekao je Savić istakavši da je posjeta predsjednika Ruske Federacije “veliki dan za Srbiju”.

Riječ je o posjeti predsjednika jedne velike države, koja nam, kako kaže, pruža razumijevanje i podrške, i moralnu i u razvojnom smislu.

“Rusija ima razumevanje za Srbiju i u ovom teeškom trenutku kada nas svi pritiskaju da se svrstamo na neku stranu. To Rusija od nas ne očekuje i zato je važno imati takvog prijatelja”, zaključio je on.

Dragojlović: Najvažnije je da saznamo sadržaj sporazuma

Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU (NKEU) ocijenila je da je posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina bila dobro i sveobuhvatno osmišljena, a da je sada najvažnije da građani Srbije saznaju sadržaj danas potpisanih sporazuma i kako će se oni odraziti na naše priključenje EU.

“O uspešnosti njegove posete je zasad rano govoriti, ali je nesumnjivo privukla veliku pažnju kako domaće javnosti i medija tako i evropskih i svetskih”, rekla je ona u telefonskoj izjavi Tanjugu, dodavši da će posjeta svakako dati povoda i za dalje komentare i praćenje i srpske i ruske politike.

Podsjetivši da je Putinova posjeta organizovana povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda, Dragojlović je navela da je istorija naših odnosa sa Rusijom bogata, dinamična i, u nekim segmentima, kontroverzna te da smo imali i dobre i loše momente.

Činjenica je, ukazala je ona, i da već godinu dana od potpisivanja međudržavnog sporazuma o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije nailazi jedan težak momenat u međunarodnim odnosima i ukrajinska kriza, čiji je Rusija jedan od aktera.

“Da nije tog momenta, realizacija ovog sporazuma bila bi jedno ekonomsko pitanje, međutim realizacija tog sporazuma i današnje potpisivanje više novih sporazuma u okvirima ovog opšteg, posmatra se više politički negi ekonomski”, istakla je.

Putin je, kako je primjetila, danas rekao da politika u ovom trenutku šteti ekonomiji i da bi u tom smislu trebalo zapravo tumačiti sve ono što su rezultati njegove posjete Srbiji.

“Meni se čini da je od njegovih govora danas i deklarativnog zalaganja za dalju saradnju i podsećanje na antifašističku tradiciju ŠSR i tadašnje Jugoslavije, mnogo značajnije da građani Srbije saznaju šta je sadržaj danas potpisanih sporazuma, kako će se oni realizovati i reflektovati na naše odnose sa EU i dalje priključenje Srbije Uniji”, konstatovala je Dragojlović.

Prema njenim riječima, on je danas pred samu vojnu paradu držao govor koji je bio sasvim prigodan i posvećen povodu zbog kog je on danas u Beogradu – 70 godina od oslobođenja, a nije bilo nikakvih velikih riječi kakve su mnogi najavljivali.

Osvrnuvši se na najavu njegove posjete u intervjuu Politici, gdje Putin kaže da je Obamin pristup Rusiji neprijateljski, ona je ukazala da je Putin realpolitičar sa realpolitičkom spoljnom politikom, “a na postulatima takve politike nema iluzija o tome ko su vam prijatelji a ko neprijatelji”.

Ona je podsjetila i da je Putin iz Beograda otišao u Italiju i da će “tamo reći predstavnicima evropskih država sve ono što su mnogi i najavljivali i očekivali da će poručiti iz Beograda”.

“Tamo će se sastati i sa ukrajinskim predsednikom Porošenkom pa će to biti prilika da direktno kaže sve ono što bi trebalo da doprinese rešavanju ukrajinsko-ruskog sukoba”, ocijenila je Dragojlović.

Mi u NKEU ćemo pratiti narednih dana sve ono što su rezultati današnjih sporazuma koji su potpisani, rekla je i dodala “proučićemo njihov sadržaj i pratićemo dalje reakcije predstavnika EU tim povodom”, zaključila je ona.

Svilanović: Zainteresovanost i prostor za bolje odnose

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović ocijenio je da je iz izjava tokom današnje posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji jasno da postoji velika zainteresovanost i prostor za unapređenje i političkih i ekonomskih odnosa naše dvije zemlje.

“Meni je veoma drago da je bilo i u tako kratkom vremenu mogućnosti da se porazgovara i o unapređenju ekonomske saradnje, jer je svaka podrška u ovom trenutku potrebna”, rekao je Svilanović u telefonskoj izjavi Tanjugu.

“Iz izjava Putina, predsednika Srbije i predsednika Vlade je potpuno jasno da postoji velika zainteresovanost za dalje unapređenje odnosa i ekonomskih i političkih i da postoji prostor u tom smislu”, istakao je on.

Svilanović je, takođe, ukazao da treba pogledati suštinu ovog događaja, a to je proslava oslobođenja Beograda i onoga što je došlo poslije toga velike pobjede nad fašizmom.

“U tom smislu je (Putin) svakako veoma dobrodošao”, zaključio je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

Simić: Odnosi Beograda i Moskve na istorijskom vrhuncu

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocijenio je da posjeta predsednika Vladimira Putina Beogradu ima “visoko simboličan” karakter, te da je nivo odnosa Beograda i Moskve u ovom trenutku na, kako je rekao, jednom od svojih istorijskih vrhunaca.

Takođe, dodao je, ta posjeta je došla u trenutku “dosta zategnutih međunarodnih odnosa.

“Naravno, poruke koje je uputio Putin iz Beograda su značajne i van okvira bilateralnih odnosa jer se odnose na čitav regionu a pogotovo na odnose sa Zapodom. Ovo su prve poruke koje predsednik Putin upućuje svetu, EU i SAD posle uvođenja sankcija zbog događaja u Ukrajni i čini mi se da će one sada biti predmet pomnog praćenja”, rekao je Simić u izjavi za Tanjug.

Zapaženo je, ipak, da je na Paradi izostalo dosta zapadnih diplomata pogotovo najviših i to na neki način govori o stavu koje SAD i većina zemalja EU imaju prema Rusiji, konstatovao je profesor.

Njemu se, kaže, čini da je u ovom trenutku nivo odnosa Beograda i Moskve na jednom od svojih istorijskih vrhunaca.

“To se nije odrazilo samo u političkim izjavama koje su predsednici dve zemlje uputili tokom posete nego i u ekonomskim aranžmanima uključujući i to da je Putin još šire otvorio vrata ruskog tržišta srpskom izvozu i srpskim proizvođačima potvrdio podršku koju Srbija uživa u Rusiji za svoje bitne interese, uključujući Kosovo”, rekao je Simić.

DSS: Parada dokaz da narod želi najbližu saradnju sa Rusijom

Današnja vojna parada i doček Vladimira Putina pokazali su jasnu podršku naroda Vojsci Srbije i njegovu želju za najbližom saradnjom sa Ruskom Federacijom, izjavila je predsjednica demoktratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić.

“Veliki broj ljudi na paradi pokazao je da je Vojska Srbije, uz Srpsku Pravoslavnu Crkvu, institucija od najvećeg narodnog poverenja. Pohvale za uspešnu realizaciju parade zaslužuje Ministarstvo odbrane, ali i svi vojnici koji su učestvovali u njenoj pripremi i realizaciji”, navela je predsjednica DSS, koja je prisustvovala paradi organizovanoj u Beogradu povodom sedam decenija od oslobođenja glavnog grada u Drugom svjetskom ratu.

Ona je, kako se navodi u saopštenju DSS, dodala da su veliki aplauzi upućeni predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, znak zahvalnosti građana Srbije njegovim nastojanjima da očuva teritorijalni integritet Srbije i vitalne interese srpskog naroda.

“Masovna skandiranja građana “Srbija-Rusija, ne treba nam Unija” jasan su glas i mišljenje naroda o ulasku Srbije u Evropsku uniju. Narod Rusiju doživljava kao najvećeg saveznika, koji je pomogao Srbiji i pre 100 i pre 70 godina i koji to čini i danas. Državno rukovodstvo treba da sledi taj glas naroda i prekine pogrešnu evrounijatsku politiku i iskoristi sve potencijale za saradnju sa Ruskom Federacijom”, rekla je Rašković Ivić.

Vlahović: Putinova posjeta će pogurati izvoz u Rusiju

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da je posjeta predsednika Rusije Vladimira Putina i ekonomski korisna, jer nam donosi proširenje mogućnosti izvoza iz Srbije.

Vlahović je u izjavi Tanjugu rekao da bez izbalansiranosti spoljnotrgovinske razmjene nema ni postizanja dugoročne makroekonomske stabilnosti Srbije.

“Neophodno je da povećamo izvoz i da dođemo do toga da nam spoljnotrgovinski bilans bude bar na nuli, odnosno da izvoz bude jednak uvozu”, rekao je Vlahović komentarišući najavu da će Srbija nakon ove posjete imati veću mogućnost za izvoz prehrambenih proizvoda, ali i da će možda doći do izvoza “Fijatovih” automobila u Rusiju.

On je naveo da će povećanje izvoza imati direktnog uticaja i na bilans tekućeg plaćanja koji pozitivno utiče i na stabilnost kursa, ali i na sve druge makroekonomske činioce.

Govoreći o gasovodu “Južni tok”, Vlahović je rekao da je od samog starta bilo jasno da, ako ne postoji dogovor svih strana koje u tome učestvuju, da će i realizacija tog projekta biti teška.

“U investicionom smislu, kroz priliv uvećanog kapitala, realizacija Južnog toka bi bila pozitivna za Srbiju, odnosno uticala bi pozitivno na nivo ekonomskih aktivnosti. Međutim, bez prethodne političke saglasnosti i usaglašenih ekonomskih interesa na relaciji Rusija-EU, to će biti teško. Srbija na to ne može i neće uticati”, zaključio je Vlahović.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender