04. 12. 2021.
Trikovi zahvaljujući kojima ćete ispeći božanstvene palačinke

Trikovi zahvaljujući kojima ćete ispeći božanstvene palačinke

Trikovi zahvaljujući kojima ćete ispeći božanstvene palačinke

U smjesu za palačinke dodajte pola kašičice sode bikarbone. Soda bikarbona će reagovati s kiselinom u mlijeku i stvoriti mjehuriće vazduha zbog kojih će palačinke biti lagane, meke i pahuljaste.

Umjesto običnog mlijeka dodajte mlaćenicu (buttermilk). Mlaćenica je mliječni proizvod koji se dobija pri proizvodnji putera, veoma je karakterističnog ukusa i mirisa, a možete je napraviti tako što ćete limunov sok ili sirće sipati u mlijeko i dobro promiješati, a zatim mješavinu ostaviti 5-10 minuta na sobnoj temperaturi.

Mlijeko će početi polako da se zgušnjava i napraviće se male grudvice, što znači da je spremno za upotrebu. Ona će palačinkama dati blago pikantni ukus koji će se sjajno slagati sa slatkim prelivima.

palačinka1

Izbjegavajte da previše snažno ili predugo miješate smjesu, jer će palačinke na kraju biti “gumene”. Osim toga, ako u smjesi ostanu grudvice, nije problem jer su u ovom slučaju dopuštene.

Ako prije pečenja svake pojedinačne palačinke tiganj namažete sa malo putera, palačinke će dobiti hrskav rub. Nikako nemojte okretati na drugu stranu dok jedna strana nije potpuno pečena. Kada se pojave mehurići koji se rasprsnu, to je znak da je palačinka pržena. Tek nakon toga je okrenite, piše Tportal.

Palačinke pecite na srednje jakoj vatri. Tako će se ravnomerno peći i rubovi neće zagorjeti.

Prijatno! 🙂

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender