05. 12. 2021.
Banja Luka iza ćoška (4): Slobodne parking teritorije

Banja Luka iza ćoška (4): Slobodne parking teritorije

Banja Luka iza ćoška (4): Slobodne parking teritorije

Svim tim površinama upravlja grad. U kasu se godišnje slije оko tri miliona KM.

Ipak, centar još uvijek nisu potpuno pokorili pripadnici tehnološki napredne civilizacije parking aparata niti su tajne gradske službe u misiji popunjavanja budžeta, iscrtale parking linije baš svuda.

Među zgradama i zapuštenim ćoškovima prve i druge banjalučke zone kriju se besplatni ”divlji” parkinzi. Uprkos vremenu koje pokušava da zauzda svakog vozača, točak i metar asfalta, oni hrabro čekaju apokalipsu u liku građevinskog investitora da na njima napravi zgradu i nude dobrodošlicu svakom putniku namjerniku koji neće da plati marku Gradu Banjaluci.

Fotografija1569

Najpoznatiji i najbolji, širok kao da je glavni nosač aviona slobodne parking flote, to je veliki neuređeni parking na Paskolinoj ciglani, još većoj površini između Aleje Svetog Save, Ulice Jovana Dučića, Grčke i Vidovdanske ulice.

Svakog dana, između baraka, koje tu stoje valjda još od godina nakon banjalučkog zemljotresa, stotine automobila besplatno planduje i odmara motore dok su vlasnici na poslu tu u barakama, ili negje u blizini u centru grada.

Samo jedan mali dio ovog parkinga je uređen i na njemu se naplaćuje parkiranje, ostatak je još uvijek slobodna teritorija i tako će sigurno biti bar dok su barake tu. Ambijentalnu cjelinu ovog rezervata baraka i slobodnog parkiranja malo je ugrozila staklena zgrada Centralne banke BiH, ali se nije usudila da napadne već je parking podvila pod svoje temelje kao lisica rep pred opasnošću. Prošlost stare ciglane tajanstvena je i pomalo zaboravljena, “ali budućnost joj je izvjesna”, bruje mašine i mješalice sa susjednog gradilišta pokraj kuće Vlade Miloševića.

Fotografija1575

Najpopularniji parking u strogom centru grada – centar Banjaluke nije baš neboderski strog kao centri velikih gradova – nalazi se u Ulici Sime Šolaje, u bloku iza ANURS-a, zgrade SPC, preko puta kafića ”Filip”, Kola srpskih sestara i vrtića.

Godinama je bio glavni parking za ljude koji automobilima dolaze na piće u kafane “Parkić zone” i 1 KM im dosta znači za korisnički paket kafa+cigare pa je ne prepuštaju olako proždrljivom parking aparatu.

To je grbava makadamska površina pored starih zidova zgrade, koja godinama sama umire u centru grada. Kroz tunel-prolaz između kafića i butika “Ledžend” izbićete u prostor koji nije iz ovog vremena. Lijevo su vrata foto-kino klub “Cedubal” i ulaz u prostorije Udruženja Ukrajinaca, ispred su automobili i jedno drvo. Da je ovo Novi Sad tu bi možda bio “Gusan” ili neka slična kafana, zidovi bi bili popravljeni, njihova starost osvježena bojom.

Fotografija1571

Danas, besplatno je samo tu u dvorištu zgrade i još malo ispred (ili iza) prema onom većem dijelu nekadašnjeg prostora za parkiranje, koji je sada odvojen žutom ogradom. Odmah iza ćoška, od ”Marčela” pa sve tamo onom stranom kraj ”baterflaja” vozači se odvažno i smjelo parkiraju i ne plaćaju.

Par stotina metara dalje, iza nekadašnjek bioskopa Kozara postoje još dva-tri preživjela uporišta slobodnog parkiranja. Jedan odmah na ulici iza kina, drugi u produžetku pa desno, između stare crvene zgrade i tzv ”građe”.

Ovakvih niša među zgradama ima širom centra, ali ne mnogo. Valja drndati po gradu, kružiti jednosmjernim ulicama i zavlačiti se u pazuhe centra Banjaluke dok se motor ne zagrije i prostor za parkiranje ne ukaže kao obećanje nade i šansa onaj divni osjećaj nakon besplatnog parkiranja.

Samo znajte da neke parkinge junački brane stanari zgrada, ali ni oni ne dežuraju cijeli dan. I oni moraju ponekad otići negdje. Da rade. Da se parkiraju…

(KONTAKT PORTAL)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender