04. 12. 2021.
Banjaluka: Vlasnik i osoblje kafića tri dana štrajkovali glađu

Banjaluka: Vlasnik i osoblje kafića tri dana štrajkovali glađu

Banjaluka: Vlasnik i osoblje kafića tri dana štrajkovali glađu

Nedeljko Skenderija, vlasnik kafića, naglašava da je ovo drugi put u šest mjeseci da je kafić privremeno zatvoren i tvrdi da nijednom zatvaranje nije bilo opravdano.

Sedam inspekcija u jednom mjesecu

– Samo u aprilu imali smo ukupno sedam inspekcija. Posljednji put smo kažnjeni zbog preglasne muzike van zatvorenog prostora, ali je glasnoću određivao komunalni policajac bez mjernog instrumenta, bez ikakve adekvatne opreme, po slobodnoj procjeni, očigledno – priča Skenderija.

On kaže da su prvi susret sa ekološkom inspekcijom, koja nije utvrdila nikakav prekršaj, imali nakon što su stanari Grčke ulice u kojoj se nalazi kafić, potpisali peticiju žaleći se na njihov rad.

– Ekološka inspekcija utvrdila je da muziku ne puštamo preglasno, već na svega 48 decibela, od 50 dozvoljenih noću. Ipak, mi smo zatvoreni – dodaje Skenderija. Prema njegovim riječima glavni uzrok čestih inspekcija su pritužbe porodice Macanović koju od kafića dijeli haustor.

– Prvo su se žalili na uriniranje u haustoru, pa sam uzeo dječaka iz doma “Rada Vranješević” kojem sam plaćao 20 KM da pazi da se to ne dešava. Kada su to vidjeli onda su počeli da se žale na preglasnu muziku, radno vrijeme, galamu gostiju – ističe Skenderija i dodaje.

– Ogorčeni smo svi i na rad komunalne policije. Oni 40 puta izađu na teren ne utvrde ništa, 41. put izađu i zatvore kafić. A zašto dotičnu gospođu koja ih je pozvala svih 41 put nisu kaznili za lažno dojavljivanje.

Smetaju nam glasna muzika i galama

S druge strane Gospova Macanović (76) tvrdi da je ponašanje gostiju od prvog dana nesnošljivo, da se muzika pušta preglasno, kao i da se galami ponekad i do ranih jutarnjih časova.

Mi smo najgore prošli od svih komšija, a svima smetaju i svi se žale. Prvo su urinirali po dvorištu, a prošle godine polomili staklo na vratima i prijetili da će nas ubiti, zbog čega smo i bili na sudu. Ovdje je i prije bilo kafića i nikad nije bilo problema, što dakle govori da je problem u njima, a ne u stanarima. Nisam ja blesava da očekujem mir i tišinu kao na selu, znam da živim u gradu, ali neke norme se moraju poštovati – kaže Macanovićeva.

U Komunalnoj policiji potvrdili su da su u proteklom periodu imali izuzetno veliki broj pritužbi građana na rad ovog kafića. Načelnik odeljenja Dragan Lukač ističe da je u proteklih godinu dana komunalna policija često kontrolisala radno vrijeme ili čujnost muzike van objekta, prilikom čega je utvrđena prekomjerna buka.

– U objektu je više puta utvrđivan prekršaj i izricane kazne i to 16. oktobra 2013., 22. maja 2014. i 25. septembra 2014. izdavanjem prekršajnog naloga i 23. aprila i 2. oktobra ove godine objekat je privremeno zatvoren na sedam dana.

Na osnovu poslednje kazne objekat je privremeno zatvoren zbog čujnosti muzike van objekta i ranije izrečenih sankcija koje nisu postigle očekivani efekat – kaže Lukač.

Pajić: Razumijem Nedeljkovu agoniju

Vladan Pajić, bivši suvlasnik kafića, takođe je tri dana sa vlasnikom i sadašnjim radnicima štrajkovao glađu zbog zatvaranja kafića i kaže da potpuno razumije agoniju kroz koju vlasnik trenutno prolazi.

– Ja sam bio suvlasnik kafića, ali sam odustao i povukao se zbog konstantnih inspekcija. Psihički nisam mogao da izdržim taj pritisak i odlučio sam da je bolje da izađem iz svega toga dok sam još normalan. Ovdje sam da pružim podršku Nedeljku, jer tačno znam kroz šta prolazi – kaže Pajić.

.
(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender