30. 11. 2021.
Običaji: Mladence gađaju smećem, selo nosi kuću, trgovca uvjeravaju da uzme novac

Običaji: Mladence gađaju smećem, selo nosi kuću, trgovca uvjeravaju da uzme novac

Običaji: Mladence gađaju smećem, selo nosi kuću, trgovca uvjeravaju da uzme novac

Taarof – pa ko još plaća u radnji?

Ova iranska praksa znak je iskazivanja poštovanja, premda se generalno smatra kako treba da bude odbijena. Radi se o tome da se smatra pristojnim od trgovca da odbije da naplati kupcu višeg društvenog ranga, ali kupac svejedno treba da insistirati na plaćanju. Trgovac može da odbije naplatu nekoliko puta prije nego što ga kupac “uvjeri” da prihvati novac.

Za ljude neupoznate s ovim običajem, praksa može biti vrlo zbunjujuća. Taarof se može proširiti i na društvene pozivnice, na primjer pozivanje gosta u kuću može biti samo formalni čin, a ako pozvani prihvati, može domaćina nenamjerno staviti u neprijatan položaj (npr. da uopšte nije u kući), piše Listverse.

Rusi i alkohol

Rusija koja je poznata kao zemlja u kojoj se najviše pije, a ljubav prema votki je dio kulture, postoje brojne etikete povezane s alkoholom. Tako je zabranjeno odlagati čašu na sto nakon zdravice ako u njoj još uvijek ima pića. Ko kasni na večeru mora da “eksira” čašu votke da bi sustigao ostale, a ako krenete da nazdravite s praznom čašom, taj grijeh treba platiti ispijanjem cijele boce.

Mano Po – klečanje ispred starijih

Pagmamano je gest koja simboliše poštovanje prema starijima, a liči klanjanju uz dodatak da se uzme ruka starijeg čovjeka i prisloni na vlastito čelo. Praktikuje se u na Filipinima i dijelovima Malezije i Indonezije. Navodno je pozajmljena iz kineske kulture, a često se susreće na porodičnim okupljanjima i na taj način se traži blagoslov od starijih. Osim toga, sličnu funkciju ima obraćanje starijima s riječima “po” i “opo” koji su izrazi poštovanja u običnim rečenicama.

Bayanihan

Još jedna posebnost filipinske kulture, a prema tom običaju sugrađani trebaju na neobičan način da pomognu oko selidbe. Gotovo se cijelo selo angažuje tako da podignu strukturu same kuće i nose je na novu lokaciju, obično prelazeći veliku udaljenost. To se najčešće radi kako bi se izbjegla šteta od pretećih poplava ili elementarnih nepogoda, a “bayanihan” se obično praktikuje u ruralnim sredinama, gdje su kuće izgrađene od bambusa i palminog drveća. U gradovima, običaj je sveden na nošenje kućnih aparata i ormara.

Kana i pomračenje – tradicije za vjenčanje

Tradicionalna islamska vjenčanja rezultat su stogodišnjih tradicija i rituala, a jedan od takvih je vjerovanje kako je najbolji dan za vjenčanje četvrtak. Još jedna tradicija je Mehndi ili noć kane. Tada se dvije noći prije vjenčanja mlada okruži ženama sa svoje strane porodice i one kanom oslikavaju razne simbole na njene ruke i noge. Oni simbolizuju ulazak u svet ženstvenosti, sreću i plodnost.

Dok je bojenje kanom gotovo umjetnički doživljaj, običaj nazvan “pomračenje” iz Škotske nije nimalo tako prijatan za oči. Prijatelji budućih mladenaca ih vežu i teraju da paradiraju po ulici, gdje ih gađaju smećem, perjem, jajima i blatom. Taj poprilično zabavan običaj za posmatrače simbolizuje povezivanje mladenaca u borbi s teškoćama, ali i prema tradiciji navodno tjera zle duhove.

Kasniti je pristojno

U nekoliko dijelova sveta kašnjenje na društvena okupljanja je najpristojnija stvar koju možete učiniti. Na primjer, ako u Čileu domaćin kaže da je večera u 20 sati, očekuje se da gosti ne dođu oko pola sata kasnije. U Ekvadoru kašnjenje od 15 do 20 minuta znači da ste došli na vrijeme, dok Brazilci uopšteno ne poštuju vremenska ograničenja, s obrazloženjem da je vrijeme “relativno”.

(24sata.hr)
Foto: Dinuraj K

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender