02. 12. 2021.
Prvi slučaj ebole u Prištini?

Prvi slučaj ebole u Prištini?

Prvi slučaj ebole u Prištini?

Prisustvo virusa ebole ipak još nije potvrđeno jer, kako su rekli ljekari, potrebno je da se obave neophodne analize.

Oni, međutim, kažu da su simptomi bili identični kao da se radi o eboli.

Kako prenose svi prištinski mediji, pacijent je mogao da dođe u kontakt sa virusom ebole tokom boravka na hadžiluku.

Nikakvi drugi podaci o oboljelom nisu objavljeni.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je ranije u četvrtak, da u Srbiji nema oboljelih od ebole, ali da rizik od pojavljivanja te bolesti postoji sve dok u svijetu traje epidemija, javljaju agencije.

“U Srbiji nema oboljelih od ebole, niti sumnje da postoje oboljeli. Ipak, dok traje epidemija u svijetu postoji realna opasnost da se ona pojavi i kod nas”, rekao je Lončar za dnevni list “Danas” od petka.

On je dodao da će se u tom slučaju primjeniti mjere ranog otkrivanja i brzog reagovanja.

Prema njegovim riječima, zdravstveni sistem Srbije spreman je da adekvatno odgovori na svaku sumnjivu situaciju i pojavu oboljenja od virusa ebole, a zdravstvene ustanove upoznate su sa protokolima.

Govoreći o trenutnim aktivnostima, Lončar je kazao da se stanje osoba koje dolaze iz zemalja ugroženih ebolom prati i nadzire 21 dan, a da zdravstveni radnici prolaze kroz obuku za reagovanje u slučaju pojave virusa.

“Ta obuka će biti nastavljena u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Ona obuhvata procedure i praktično uvježbavanje rada sa opremom koja je potrebna za zaštitu zdravstvenih radnika u slučaju pojave zaraženih”, zaključio je ministar, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender