09. 12. 2021.
Srbija podiže nivo mjera zaštite od ebole

Srbija podiže nivo mjera zaštite od ebole

SZO: Pogriješili smo u vezi sa ebolom

U internom dokumentu do kojeg je došla agencija Asošiejted pres, SZO je navela da su stručnjaci morali da uvide da tradicionalne metode suzbijanja zaraze neće funkcionisati u regionu s poroznim granicama i propalim sistemima zdravstvene zaštite.

“Skoro svako umiješan u reagovanju na epidemiju nije vidio nešto što je očigledno pred njim”, navodi SZO u dokumentu.

Ta agencija UN priznala je da i da je njena birokratija problem – šefovi SZO u pojedinim kancelarijama u Africi su “politički motivisana imenovanja” koje je postavio regionalni direktor za Afriku Luis Sambo i koji ne odgovara šefici SZO u Ženevi Margaret Čen.

Doktor Piter Piot, koji je jedan od ljudi koji su otkrili virus ebole, saglasio se danas da je SZO presporo reagovala uglavnom zbog svojih kancelarija u Africi: “Oni ništa nisu uradili. Te kancelarije zaista nisu kompetentne”.

Piot je takođe postavio pitanje zašto je SZO trebalo pet mjeseci i 1.000 mrtvih prije nego što je u avgustu proglasila ebolu međunarodnim problemom.

“Tražio sam vanredno stanje da bude proglašeno u julu i da budu angažovane vojne operacije”, rekao je Piot, ali i dodao da je SZO možda strahovala da ne pretjera kao 2009. tokom takozvane svinjske groznice.

Više od 4.500 žrtava ebole

Od ebole, koja se pojavila početkom godine na zapadu Afrike, do sada je umrlo više od 4.500 ljudi, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Agencija za zdravstvo Ujedinjenih nacija (UN) navela je cifru od 4.555 umrlih od ukupno 9.216 registrovanih oboljelih od virusa ebole u sedam zemalja, zaključno s 14. oktobrom, prenosi AFP.

Današnji izvještaj SZO dolazi baš u trenutku kada su sve zapadne zemlje uključile u borbu protiv jednog od najsmrtonosnijeg virusa današnjice.

Svjetska zdravstvena organizacija podijelila je sedam zemalja (pogođenih ebolom) u dvije grupe. U prvoj su Gvineja, Liberija i Sieras Leone, zemlje koje su najviše stradale od smrtonosnog virusa, a u drugoj grupi su zemlje sa pojedinačnim slučajevima među kojima je Senegal, javljaju agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender