04. 12. 2021.
Banjaluka: Za čišćenje potoka i rijeka 410.000 KM

Banjaluka: Za čišćenje potoka i rijeka 410.000 KM

Banjaluka: Za čišćenje potoka i rijeka 410.000 KM

Kako kažu u Gradskoj upravi, radovi na čišćenju potoka i rijeka povjereni su preduzećima “Građenje Đurić” i “Eko euro tim”. Radovi su već završeni u naselju Debeljaci, gdje je prioritet Bijeli potok, te Kočićev potok u Zelenom viru. Naglasili su da su radovi uglavnom podijeljeni po slivovima.

– Čistićemo sliv Kočićevog potoka, Bijelog potoka, Đurđevca, Jularca, te slivove potoka na teritoriji mjesnih zajednica Srpske toplice, Karanovac, Petrićevac, Lauš i Pobrđe – rekli su u Gradskoj upravi.

Kada su u pitanju rijeke, u Gradskoj upravi kažu da Široka rijeka ima odrone obala, kao i Gomionica, Švrakava, Ivaštanka, ali čistiće se i nanosi u Vrbanji i Vrbasu.

– Treba istaći da nanosi u rijekama nisu kritični u toj mjeri kao u potocima – kazali su u Gradskoj upravi.

Korito potoka koji protiče kroz Srpski Milanovac još nije očišćeno od smeća i mulja koji su vodene bujice nanijele u avgustovskim poplavama, a mještani kažu da su više puta ukazivali na ovaj problem.

Penzionerki Borki Đekić, koja živi u Potkozarskoj ulici u ovom naselju, voda iz potoka pomiješana sa kanalizacijom dolazila je do kućnog praga i svaki put za sobom ostavljala otpad i mulj.

– Sav otpad i mulj iz potoka izlili su se u dvorište i prekrili povrće. Padom vodostaja otpad i mulj su ostajali kako u dvorištu, tako i nizvodno na obalama, pa tako već mjesecima stoje – požalila se Đekićeva i dodala da njen suprug redovno čisti potok koliko je to moguće.

– Potrebne su mašine koje će skinuti talog koji je nanošen godinama – kazala je ona.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da će u akciji čišćenja potoka na području grada za 15 dana biti očišćen i ovaj potok.

Most

Zoran Novaković je rekao da je Gradska uprava poslala zahtjev Ministarstvu odbrane BiH kako bi u što kraćem roku u naselju Srpski Milanovac bio postavljen pontonski most.

– Čekamo odgovor iz ministarstva, jer postoji mogućnost za postavljanje ovakvog mosta, preko kojeg bi se mogao i saobraćaj odvijati – rekao je Novaković za Glas Srpske.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender