05. 12. 2021.
Hongkong: Demonstranti uzvraćaju

Hongkong: Demonstranti uzvraćaju

Hongkong: Demonstranti uzvraćaju

Policija je upotrijebila pendreke i suzavac na demonstrantima koji su se uglavnom štitili kišobranima na glavnom putu u okrugu Mongkok, ali je bila prinuđena na djelimično povlačenje, što je naišlo na uzvike oduševljenja okupljenih, prenio je AFP.

Aktivisti su požurili da obnove barikade na području koje je policija otvorila za saobraćaj 24 časova ranije, a hiljade njih posjedalo je na zemlju na mjestu gde je gotovo tri sedmice bio podignut protestni kamp.

U saopštenju policije Hongkonga se navodi da je u sukobu sa demonstrantima uhapšeno 26 osoba, kao i da je broj učesnika protesta u jutarnjim satima porastao na oko 9.000, a u neredima povrijeđeno je i 15 policajaca.

Hongkong već sedmicama potresaju protesti, od kojih su neki privukli na desetine hiljada ljudi, a učesnici pozivaju na slobodne izbore i ostavku čelnika grada Leung Čun-jinga.

Vlasti u Hongkongu su u četvrtak načinile dramatičan zaokret najavom obnova razgovora sa Federacijom studenata Hongkonga (HKFS), jedne od grupa koja predvodi proteste, poslije naglog povlačenja iz pregovora sedmicu ranije.

U saopštenju izdatom neposredno poslije najnovijih sukoba u Mongkoku, HKFS je postavila rok do slijedeće srijede za početak razgovora sa vlastima.

Leung je u četvrtak rekao da bi želio da razgovori počnu sljedeće sedmice.

Studentska federacija je, međutim, upozorila da je rasturanje protestnog kampa već “ugrozilo osnovu razgovora”.

Do jačanja napetosti došlo je nakon što se u srijedu pojavio video snimak na kome policijaci u civilu tuku demonstranta sa lisicama.

Pretučeni demonstrant, koji je socijalni radnik i aktivista lokalne stranke, uhapšen je pošto je bacao vodu na policajce.

Sedam policajaca koji su umiješani u ovaj incident suspendovano je tokom trajanja istrage, javljaju agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender