05. 12. 2021.
Vrbanjci: Većina djece bošnjačke nacionalnosti nije došla na nastavu

Vrbanjci: Većina djece bošnjačke nacionalnosti nije došla na nastavu

Mutabdžija: Nevažeća svjedočanstva iz Medžlisa kod Kotor Varoši

Navodeći da je riječ o alternativnom obliku osnovnog školovanja, Mutabdžija je dodao da toj djeci neće biti priznata školska godina i da neće moći da se upišu u srednje škole u Srpskoj.

Mutabdžija je napomenuo, da je Ministarstvo na sve načine pokušavalo da nađe rješenje da 84 djece iz Vrbanjaca ne bi izgubilo drugu godinu zaredom i da bi nastavili normalno obrazovanje, kao i sva ostala djeca iz tog sela, ali da su njihovi roditelji odbili sve prijedloge i zahtijevali uvođenje “bosanskog jezika” umjesto “jezika bošnjačkog naroda”.

On je istakao da će početkom sljedeće sedmice izaći u javnost sa kompletnim informacijama o programima i udžbenicima, prema kojima uče bošnjačka djeca u Srpskoj, kao i analizama na koji način to rade srpska i hrvatska djeca u FBiH.

Instruktivna nastava za bošnjačku djecu iz Vrbanjaca, koja drugu godinu zaredom ne idu na nastavu u OŠ “Sveti Sava”, počela je u ponedjeljak i to prema programu koji se primjenjuje u Tuzlanskom kantonu.

Od 149 đaka bošnjačke nacionalnosti, njih 84 je krenulo na tzv. instruktivnu nastavu u prostorijama vjerske zajednice, a 50.000 KM za adaptiranje prostorija izdvojila je Vlada FBiH.

(agencije)
Foto: OŠ “Sveti Sava” Vrbanjci

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender