02. 12. 2021.
ŽRS nabavlja 250 novih teretnih vagona

ŽRS nabavlja 250 novih teretnih vagona

ŽRS nabavlja 250 novih teretnih vagona

U informaciji o planiranoj nabavci novih teretnih vagona od firme “ŽOS Trnava” iz Slovačke, koju je Vlada RS usvojila na posljednjoj sjednici, navedeno je da je su Slovaci u pismu namjere izrazili spremnost da učestvuju u projektu rekonstrukcije, modernizacije i finansijske konsolidacije “Željeznica RS”.

Direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović kaže da je nabavka vagona predviđena strateškim dokumentima s ciljem održavanja konkurentnosti i poboljšanja kapaciteta neophodnih za obavljanje transporta. Dodao je da je Vlada Slovačke, putem firme “ŽOS Trnava”, ponudila kredit za nabavku vagona i pojasnio da se “Željeznice” ne mogu zadužiti više od 20 miliona evra s obzirom na to da je rok otplate u prvoj ponudi predviđen na deset godina.

– Nastojaćemo da za tu količinu novca dobijemo što više voznih jedinica. O uslovima kredita razgovaraće ministarstva finansija RS i Slovačke. Kredit uzimaju “Željeznice”, a garanciju daje Vlada RS. Naše je mišljenje da kredite koje uzimamo za teretni saobraćaj možemo vraćati, a ono što “Željeznice” ne mogu da nose na svojim leđima su ulaganja u infrastrukturu i putnički saobraćaj jer to nije rentabilno – kazao je Savanović.

Kompanija “ŽOS Trnava” je u pismu namjere navela da može u cjelosti da obezbijedi novac potreban za kupovinu 400 novih teretnih vagona po najpovoljnijim uslovima. Takođe su naveli da bi prva isporuka vagona bila četiri mjeseca od stupanja ugovora na snagu, a zatim bi mjesečno isporučivali po 40 vagona.

“Eksimbanka” iz Bratislave uputila je dopis “Željeznicama RS” sa prijedlogom finansiranja ugovora za isporuku teretnih vagona u vrijednosti do 32 miliona evra. U tom slučaju kredit te banke iznosio bi 27,2 miliona evra, dok ostatak treba da obezbijede “Željeznice RS”. Pored toga, “Željeznice RS” trebalo bi da obezbijede i iznos neophodan za plaćanje PDV-a.

Vlada RS zadužila je ministarstva saobraćaja i veza i finansija da započnu pregovore s ciljem realizacije projekta nabavke vagona.

Kamate

Kamatna stopa na kredit za nabavku vagona iznosila bi šestomjesečna vrijednost euribora plus marža do 3,5 odsto, dok naknada na nepovučeni iznos nije definisana.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender