05. 12. 2021.
Čeka se Vučićeva odluka o dolasku albanskog premijera

Čeka se Vučićeva odluka o dolasku albanskog premijera

Čeka se Vučićeva odluka o dolasku albanskog premijera

Dosadašnje izjave političkih faktora iz Srbije i Albanije nakon prekida fudbalske utakmice reprezentacija dvije države ne odaju zaključak, osude i demarši se šalju, iznose se stavovi o razočaranjima, nasilje se širi regionom, ali konačnih odluka za sada nije bilo.

Novinar Dragan Bujošević smatra da političari razgovaraju i u toku rata, a pošto sada rata nema, vrijeme je za razgovore.

“Pretpostavljam da su to savetovali Bajden i Angela u telefonskim razgovorima sa Vučićem, ali i bez njihovih saveta mislim da je Vučić dovoljno pametan da zna da se ovakve stvari jednostavno ne propuštaju, da posle 68 godina pokušate da normalizujete te odnose sa Albanijom, na bilo koji način da ih normalizujete, makar i tako što ćete reći sve u lice premijeru Albanije, šta imate i šta želite da mu kažete, pogotovo o položaju Srba dole u Albaniji.

A Srbi u Albaniji i dalje ne mogu da promene albanska imena koja su ima nametnuta 50-ih godina, niti mogu besplatno da uče na maternjem jeziku“, smatra Bujošević.

I predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić navodi da bi susret dva premijera bio koristan, ne samo zbog dvije države, već i zbog Kosova.

“U ovom regionalnom smislu Srbija ne može da bude sama po sebi ničega lider. Njoj trebaju bilatelarni ugovori. Što je više Albanije u odnosima sa Srbijom to je manje pritiska Kosova na Srbiju i obrnuto. Dakle, ako se gleda perspektiva Evropska i Evroatlanska, regionalni odnosi će se odlučivati u relaciji Srbi i Albanci“, istakao je Janjić

Janjić dodaje da vrijednost robe koja se preko Kosova izvozi u Albaniju, skoro dostiže vrijednost izvoza u Rusiju.

Pored toga veliki energetski projekti čekaju na realizaciju upravo zbog nedostatka komunikacije, a tu se prije svega misli na električnu prenosnu mrežu, javlja B92.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender