30. 11. 2021.

Lavrov: EU bi da promijeni Rusiju

Komentarišući odnose Rusije sa Evropom, Lavrov je u intervjuu za televizijski kanal NTV rekao da je riječ o susjedima između kojih postoji vekovima duga zajednička istorija, ocijenivši da je pogubna sadašnja politika Evropljana, usmjerena na kažnjavanje Rusije sankcijama.

“Naši partneri koji su zapravo uveli sankcije ne kriju da mjere nisu usmjerene na Ukrajinu. U suštini, njihove izjave i dela stalno pokazuju istinski cilj ovih ograničenja – promijeniti Rusiju i njenu poziciju po ključnim pitanjima koja su za nas stvar principa, primoravajući državu da prihvati poziciju Zapada”, rekao je Lavrov.

“Uopšte govoreći, nama se poručuje da promijenimo našu politiku i pristup. Bila bi druga stvar da nam je ponuđeno da zajednički nečem težimo. Ali nama se kaže: mi znamo kako da postupamo i vi morate da učinite isto”, dodao je šef ruske diplomatije.

Odnosi između Rusije i SAD su komplikovani u pogledu suštine pitanja oko kojih su dvije strane podijeljene, o kojima razgovaraju i pokušavaju da ih riješe, kao i u pogledu atmosfere, nastale iz očiglednih razloga, rekao je Lavrov.

“Većina predloga koja dolazi sa američke strane orjentisana je prema njihovim interesima”, kazao je Lavrov i dodao da Rusija, po pravilu, pokušava da uvaži pristup druge strane i pronađe ravnotežu takvih interesa, istovremeno iznoseći svoje prijedloge.

“Ovo je veoma težak zadatak, podrazumijevajući, prirodno, sadašnju situaciju na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi”, rekao je Lavrov.

Rusija sarađuje na veoma teškom problemu iranskog nuklearnog programa, zamrznutom problemu vezanom za Korejsko poluostrvo bez nuklearnog naoružanja, i nizu pitanja u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, rekao je Lavrov i dodao da je tema Ukrajine uvek prisutna u razgovorima sa svim partnerima.

Opisujući Ukrajinu kao “najbližu bratsku državu, sa kojom Rusija ima zajedničke istorijske, kulturne i civilizacijske korene”, Lavrov je istakao da ruska strana ne može da izgubi Ukrajinu jer ona “nije ograničena na grupu ljudi koji su počinili državni prevrat i oteli vlast”.

“Ono što se dešava u odnosima naša dva predsjednika dokazuje da ćemo pronaći izlaz iz krize i pomoći ukrajinskoj braći da se dogovore kako treba da izgrade i razvijaju svoju državu”, rekao je Lavrov, a prenio TASS.

Šef ruske diplomatije je istakao da Rusija podržava sve napore usmjerene na implementaciji sporazuma, uključujujući one iz Minska koji se već primjenjuju, kao i one postigute uz učešće Rusije, SAD i Evropske unije u Ženevi ove godine.

Lavrov je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije predložio otpočinjanje ozbiljnih razgoovora sa EU o uspostavljanju zajedničkog ekonomskog i humanitarnog prostora od Atlantika do Pacifika.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender