28. 11. 2021.
Otvorena izložba gljiva i ljekovitog bilja u Banjaluci

Otvorena izložba gljiva i ljekovitog bilja u Banjaluci

Otvorena izložba gljiva i ljekovitog bilja u Banjaluci

Boro Marić, predsjednik Asocijacije gljivara Republike Srpske, koja je organizator dvodnevne izložbe, rekao je da su predstavljene kvalitetne komercijalne i otrovne vrste gljiva, koje je prvo potrebno naučiti razlikovati.

On je dodao da su na izložbi predstavljene samonikle gljive sa područja Mrkonjić Grada, Srpca, Čelinca i Prijedora, dok su uzgojne vrste predstavili Poljoprivedna škola Prijedora, Udruženje gljivara iz Tuzle, kao i uzgajivači sa područja Banjaluke.

“Ne možemo reći da se od uzgoja gljiva može živjeti, ali sigurno može dobro da se zaradi u sezoni koja obuhvata kraći dio proljeća, ljeto, ukoliko je kišno, i cijelu jesen”, rekao je Marić.

On je naveo da je do ljeta ove godine iz BiH izvezeno gljiva u vrijednosti od šest miliona evra.

Prema njegovim riječima, među komercijalnim vrstama koje rastu u domaćim šumama su vrganj, lisičarka, crna truba i prasenjak, a cijene se formiraju u zavisnosti od sezone i zasićenosti tržišta.

“Ove godine cijene nisu bile jako visoke, zato što je bilo dosta gljiva u ponudi, zbog čega skupljačima predlažemo da ih osuše i prodaju, jer je osušenim gljivama cijena mnogo povoljnija”
, rekao je Marić.

Govoreći o cijenama pojedinih vrsta, Marić je naveo da je cijena kilograma sušene crne trube oko 100 evra, a sirove oko jedne KM, dok tartufi koštaju oko 150 evra…

Organizator izložbe je Asocijacija gljivara Republike Srpske u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, a danas i sutra planirana su i predavanja o prizvodnji i sakupljanju gljiva.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender