05. 12. 2021.
Donjeck: Pogođeno hemijsko postrojenje? (VIDEO)

Donjeck: Pogođeno hemijsko postrojenje? (VIDEO)

Donjeck: Pogođeno hemijsko postrojenje? (VIDEO)

U eksploziji nema teško povrijeđenih, ali je je ukrajinska vojska saopštila da su dvije osobe poginule u napadu na granici s Rusijom.

Regionalne vlasti su navele su da je eksplozija odjeknula blizu hemijske fabrike koja proizvodi eksploziv, kod aerodroma u tom gradu i da u atmosferi nema opasnih hemikalija, te da nije pređena njihova maksimalno dozvoljena koncentracija.

Kako navodi “Raša tudej” (RT), usljed eksplozije su popucala prozorska stakla na kućama u prečniku od nekoliko kilometara.

Lokalne proruske snage su saopštile da je postrojenje pogođeno balističkim projektilom “Točka-U”, a novinari RT sada pokušavaju da provere tu informaciju na mestu zbivanja.

Predstavnik ukrajinske vlasti je negirao da je eksploziju prouzrokovao projektil kijevskih oružanih snaga, dodajući da vlada u Kijevu nema nikakve veze s tim incidentom.

Dopisnik RT Roman Kosarev je na svom nalogu na Tviteru napisao da se eksplozija čula u čitavom Donjecku.

To područje, u kojem se i dalje vode žestoke borbe, potpuno je nepristupačno, javlja AFP i dodaje da se čuje intenzivna raketna paljba kod aerodroma u Donjecku, mjestu gdje su najveće tenzije od prekida vatre postignutog 5. septembra.

Jedan od lidera proruskih pobunjenika u Donjecku, Adrij Purgin, izjavio je da se eksplozija zapravo dogodila u zgradi gdje je održan sastanak pobunjenika i da su tri osobe lakše povređene.

Ukrajinska vojska je sa svoje strane saopštila da je povukla pobunjenike koji su krenuli na napad u susjednom Lugansku, kao i na granični prelaz Krasna Talivka, na ukrajinsko-ruskoj granici.

Portparol ukrajinske vojske Adrij Lisenko izjavio je da su dva pripadnika ukrajinskih snaga bezbjednosti stradala u napadu kod granice.

Prema podacima UN, najmanje 3.700 ljudi poginulo je u sukobima između ukrajinskih snaga bezbjednosti i proruskih pobunjenika na istoku zemlje, od aprila ove godine, javljaju agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender