04. 12. 2021.
Lift na Trgu Krajine biće popravljen do početka 2015.

Lift na Trgu Krajine biće popravljen do početka 2015.

Lift na Trgu Krajine biće popravljen do početka 2015.

Više puta ovaj lift je bio na meti vandala, a oni su i ovaj put krivi što nije u funkciji.

“Zbog čestih oštećenja, uzrokovanih vandalizmom, neophodno je izvršiti generalni remont. Od 2004. godine do danas lift koji je izgrađen za potrebe invalida konstantno je oštećivan. Čak su i nadzorne kamere kidane”, kazali su iz Gradske uprave.

Tako osobe s invaliditetom i narednih nekoliko mjeseci neće biti u prilici da koriste ovaj lift.

“U toku je izrada tenderske dokumentacije za javnu nabavku. Lift bi trebalo da proradi početkom 2015. godine”, kazali su u Gradskoj upravi.

Iz Udruženja UDAS osuđuju ovakvo vandalsko ponašanje, koje, kako kažu, ukazuju na nizak nivo svijesti građana.

“Lift koji nije u funkciji pokazuje nivo svijesti na kojem se nalaze građani i cjelokupno društvo kada su u pitanju lica s invaliditetom, njihove potrebe, problemi i mogućnosti”, kazao je Željko Volaš, predsjednik UDAS-a.

On smatra da nadležne institucije ne posvećuju dovoljno pažnje osobama s invaliditetom, te skrenuo pažnju na određene probleme.

“Veliki nam je problem nepristupačnost javnih institucija i ustanova, koje imaju arhitektonske barijere. Uzmimo primjer tog lifta, njim osobe s invaliditetom mogu da se spuste sprat niže i uđu samo u market, ali ne mogu da koriste usluge kina ‘Palas’, koji takođe nije prilagođen”, ističe Volaš.

Cijene održavanja

Što se tiče ostalih liftova u gradu, iz jedne firme koja se bavi projektovanjem, montažom i održavanjem liftova naveli su da za mjesečno održavanje jednog lifta treba izdvojiti od 70 KM pa naviše.

“Ta cijena uključuje konrolu pokretnih elemenata, vizuelnu kontrolu, očitavanje grešaka, podmazivanje klizinih elemenata i drugo. Posla ima, ali ljudima je i dalje teško da shvate da im je to obaveza, a i da liftovi imaju poseban pravilnik o radu i bezbjezdosti koji se mora poštovati”, kažu oni.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender