04. 12. 2021.
Roditelji djece oboljele od karcinoma osnivaju udruženje i grade roditeljsku kuću

Roditelji djece oboljele od karcinoma osnivaju udruženje i grade roditeljsku kuću

Roditelji djece oboljele od karcinoma osnivaju udruženje i grade roditeljsku kuću

Niko pouzdano ne zna koliko se djece u RS trenutno bori sa leukemijom ili karcinomom, ili koliko ih je izliječeno od ovih teških bolesti. Ustrojavanje registra oboljele djece i povezivanje njihovih porodica, kako bi u najtežim trenucima mogli da pomognu jedni drugima, jedan je od motiva zbog kojih je grupa roditelja odlučila da, podstaknuta pozotivnim primjerima iz regiona, osnuje udruženje.

“Svi u regionu, osim nas iz RS, imaju svoja udruženja, imaju se kome obratiti za pomoć i savjet i imaju roditeljske kuće u kojima borave tokom dugotrajnih terapija“, kaže Dijana Berić, jedna od inicijatorki osnivanja udruženja i majka devetogodišnjeg dječaka koji je uspješno završio liječenje, a piše Euroblic.

Koliko ovakva vrsta podrške znači, shvatila je, kaže, kada se njen sin liječio u Insitututu za majku dete i kada su im u pomoć pritekli članovi Udruženja “Zvončica” i omogućili im tokom terapije da borave u roditeljskoj kući u Beogradu. U avgustu je ovo udruženje organizovalo i zajedničko ljetovanje na planini Gučevo za bolesne mališane iz RS i Srbije.

“Za uspješno liječenje je jako bitno da djeca ne budu neprestano vezana za bolnički ambijent”, kaže Berićeva.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti u RS trebalo bi da bude osnovano do kraja godine, a potom slijedi prikupljanje novca za izgradnju roditeljske kuće u Banjaluci.

“Pošto je u toku dogradnja kliničkog centra na Paprikovcu, predlagali smo da se u sklopu toga izgradi i nekoliko apartmana za ove namjene, ali taj prijedlog nije prihvaćen. Obećano nam je da ćemo dobiti plac za roditeljsku kuću u krugu centra”, kaže Berićeva.

Momčilo Stanišić iz Foče, predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje udruženja, kaže da će se roditelji djece oboljele od malignih bolesti, zalagati i za bolje uslove liječenja u RS, nabavku dijagnostičke opreme u skladu sa svjetskim standardima, te pristupanje međunarodnim asocijacijama iz ove oblasti.

Podrška

Osnivanje udruženja i izgradnju roditeljske kuće podržali su ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić i direktori Fonda zdravstvenog osiguranja RS i UB Klinički centar, Darko Tomaš i Mirko Stanetić. “Djeca oboljela od raka i njhove porodice uvijek mogu da računaju na nesebičnu podršku predsjednika Milorada Dodika RS i njegovog kabineta”, poručila je savjetnica predsjednika RS za socijalna pitanja Dijana Gajić.

(MONDO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender