09. 12. 2021.
Dablin:  Film “Dah života” o banjalučkim bebama proglašen za najbolji

Dablin: Film “Dah života” o banjalučkim bebama proglašen za najbolji

Sremski Karlovci: Nagrada za film ”Dah života”

“Dah života” govori o tragičnoj smrti dvanaest beba u banjalučkom Kliničkom centru ratne 1992. godine, a član žirija Božidar Zečević rekao je da je odluka bila jednoglasna i da je film pokrenuo sve ljudske emocije.

“Autorka je ugradila srce i dušu u film i ovom remek djelu udahnula život koji cijeli svijet treba da vidi. Obavezujem se da ću nastaviti misiju `Daha života` i lično ga uručiti režiseru Nikiti Mihalkovu, jednom od vodećih svjetskih imena u kinematografiji”, rekao je Zečević.

Brezo je istakla da je svaka nagrada i priznanje koje dobije film “Dah života” samo korak ka konačnom cilju, da svijet čuje istinu i da je upije bez zadrške.

“Ovdje nema političkih motiva niti političkih težnji. Ovo je priča koja vam uzima dušu, jer ostaje bez odgovora pitanje: Šta je to onda civilizacijski maksimum kada bebe neko može ostaviti bez kiseonika?”, rekla je Brezo.

Dokumentarni film “Dah života”, koji govori o tragičnoj smrti dvanaest beba u banjalučkom Kliničkom centru ratne 1992. godine, promovisan je u Banjaluci 3. jula.

Ovo je drugo priznanje, nakon što je film dobio nagradu i na festivalu u Dablinu. Fingal film festival prvi je festival na kome je ovaj film predstavljen. Ove godine film će biti predstavljen i u Jihlavi i Prištini.

“Filmsko bdenje duše” manifestacija je koja okuplja autore i filmove koji se bave temama iz oblasti istorije, kulture, umjetnosti i duhovnosti. Pokretači i organizatori manifestacije su Udruženje filmskih i tv radnika Vojvodine i beogradsko producentsko preduzeće “Fiks fokus”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender