09. 12. 2021.

Banja Luka: Kasne plate u Akvani i ZIBL-u

Zaposleni u Zavodu za izgradnju Banjaluka, čiji je većinski vlasnik grad, nisu dobili čak četiri zarađene plate.

– U pitanju su zaostale plate iz pretprošle i prošle godine. U posljednjih godinu dana uspjeli smo da stabilizujemo situaciju i zaposlenima isplaćujemo primanja svaki mjesec – kaže direktor ZIBL-a, Aleksandar Cvijanović.

Kako on navodi, ZIBL se suočava sa nedostatkom posla i tržišta, padom prihoda i samim tim nemogućnošću da izmiri obaveze radnicima.

Na Banjalučkoj berzi kažu kažu da su 30. maja privremeno obustavili trgovanje akcijama ZIBL-a jer nisu objavili finansijski izvještaj za 2013. godinu. Iz polugodišnjeg izvještaja za istu godinu vidljivo je da su poslovni prihodi Zavoda iznosili milion KM, što nije moglo da pokrije ni troškove bruto zarada i naknada zaposlenih u ukupnom iznosu od 1,1 milion KM.

Direktor Akvane, Vedran Mitrović, kaže da su zaposleni u tom javnom preduzeću dobili dio plate za avgust. Za bruto zarade 96 radnika ove godine potrebno im je 973.000 KM.

– Budžet je sve manji, a obaveze sve veće. Imali smo dosad najgoru sezonu od samo sedam radnih dana, a poplave na Gradskom olimpijskom bazenu pričinile su štetu od 400.000 KM koju smo uspjeli da saniramo uz pomoć Vlade RS – kaže Mitrović.

On navodi da je problem što grad ne izdvaja dovoljno novca za finansiranje javnog interesa u objektima Akvane.

– Bazen prije svega pruža usluge sportistima i sportskim klubovima, a Muzičkom paviljonu godišnje se besplatno održi oko 150 manifestacija, konferencija i sličnih okupljanja. Akvana ne može da zaradi dovoljno novca da pokrije sve te troškove – tvrdi Mitrović.

On dodaje da mu je obećano da će Akvana iduće godine dobiti grant od 1,2 miliona KM kako bi, nakon šest godina negativnog poslovanja, bila barem na nuli.

Radnici zaposleni u Gradskoj upravi i ostalih 14 preduzeća, ustanova i institucija redovno dobijaju plate.

(Euroblic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender