05. 12. 2021.
Banjaluka: Za 9 mjeseci uništeno 300 saobraćajnih znakova

Banjaluka: Za 9 mjeseci uništeno 300 saobraćajnih znakova

Banjaluka: Za 9 mjeseci uništeno 300 saobraćajnih znakova

Dodali su da je za popravku i zamjenu uništene i oštećene saobraćajne signalizacije utrošeno 60.000 KM, te istakli da je u pomenutom periodu 500 znakova porušeno.

Kako su objasnili u Gradskoj upravi, ove negativne pojave nemaju tendenciju smanjenja jer je saobraćajna signalizacija konstantno na meti vandala.

Pored uništenih i porušenih saobraćajnih znakova, stradalo je i šest saobraćajnih ogledala, pet svijetlećih saobraćajnih znakova “meta”, a 15 stajališnih oznaka uništeno je u potpunosti – rekli su iz Gradske uprave.

Oni su naglasili da znakovi signalizacije stradaju i u saobraćajnim nesrećama, ali je u većini slučajeva riječ o vandalskom ponašanju pojedinaca ili grupa.

Saobraćajna signalizacija je postala predmet konstantnog uništavanja na razne načine. Dodatni problem čine i ispisivanje grafita i lijepljenje naljepnica. Ruši se, lomi i totalno uništava signalizacija, a u nekoliko navrata je dolazilo i do krađe znakova, o čemu je obavještavana i policija – kažu u Gradskoj upravi.

Karakteristično je, kako kažu, da se ove negativne pojave nekoliko puta ponavljaju na istim lokacijama. Najčešće su to lokacije u neposrednoj blizini pojedinih ugostiteljskih objekata, u zonama škola, sportskih objekata ili sličnih mjesta gdje dolazi do većeg okupljanja građana.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da je jedno od rješenja postavljanje video-nadzora.

Već smo sa MUP-om RS razgovarali o lokacijama na kojima bismo postavili video-nadzor, kako bi se ovaj problem smanjio. Očekujemo da će u budućem periodu doći do realizacije ove ideje, koja bi se isplatila s obzirom na to kolika je šteta – rekao je Novaković i dodao da bi ovaj projekat imao milionsku vrijednost.

I predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović slaže se da je najbolje rješenje postavljanje video-nadzora.

Nažalost, manjak je sredstava za takvu investiciju, ali zemlje u regionu na taj način značajno smanjuju ove negativne pojave, a kada i dođe do njih, počiniocima se lako uđe u trag – rekao je Jaćimović.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender