02. 12. 2021.
CIK: Ponovo se broje glasovi sa 19 biračkih mjesta

CIK: Ponovo se broje glasovi sa 19 biračkih mjesta

CIK: Novo brojanje glasova na 17 biračkih mjesta

Naređeno je brojanje glasačkih listića za biračka mjesta u osnovnim izbornim jedinicama: Visoko, Goražde, Tuzla, Novi Grad, Sanski Most, Srebrenik, Foča, Prijedor, Šipovo, Srebrenica, Vlasenica, Novi Grad Sarajevo, Travnik i Centar Sarajevo, rečeno je na sjednici CIK-a BiH u Sarajevu.

Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za opšte izbore 2014. godine podnio CIK-u BiH izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori.

Brojanje će biti obavljeno sutra sa početkom u 15.00 časova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu izbornih posmatrača.

Brojanju glasačkih listića mogu prisustvovati akreditovani posmatrači političkih subjekata za biračka mjesta sa kojih se vrši brojanje, i to onih političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koje se vrši brojanje, kao i akreditovani posmatrači za Glavni centar za brojanje.

CIK BiH danas je na sjednici odbio podnesak Srpske napredne stranke sa zahtjevom za ponovno brojanje glasova sa biračkih mjesta u izbornim jedinicama tri, šest, sedam i devet kao preuranjen. Zbog istog razloga odbijeni su i zahtjevi Saveza za promjene za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima u Prijedoru, kao i SDP-a za ponovno brojanje glasova na biračkom mjestu u Bihaću.

CIK je prethodnih dana donio odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića za 31 biračko mjesto u određenim osnovnim biračkim jedinicama za pojedine nivoe vlasti.

Brojanje za ova biračka mjesta zakazano je za sutra u 10 časova u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj Zetri, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender