08. 12. 2021.
Kanada: Ubijen napadač koji je pucao u parlamentu

Kanada: Ubijen napadač koji je pucao u parlamentu

Kanada: Ubijen napadač koji je pucao u parlamentu

Nepoznati napadač ispalio je najmanje jedan hitac iz vatrenog oružja u vojnika koji je čuvao stražu ispred spomenika žrtvama rata u centru Otave, a potom je ušao u kompleks kanadskog parlamenta, gdje su se takođe začuli pucnji. Nakon toga je zgradu opkolila policija i zabranila izlazak svima koji su se zatekli unutra, prenijeli su kanadski mediji.

Rojters je u međuvremenu javio da policija “aktivno traga za jednim ili više osumnjičenih napadača” na kanadski parlament.

Istovremeno, “Russia today” prenosi izjavu portparola policije da je više naoružanih osoba učestovalo u pucnjavi u Otavi te da je potraga u toku.

Policija je saopštila da je upucani vojnik u teškom stanju, prenosi francuski list “Mond” (Le Monde).

Američka agencija AP navodi da je više svjedoka potvrdilo da su čuli hice i vidjeli naoružanog muškaraca kako trči ka zgradi parlamenta.

Portparol premijera Stivena Harpera izjavio je da je premijer bezbjedan i da je napustio zgradu parlamenta.

Novinar kanadskog dnevnika “Globe and Mail”, koji se nalazi u zgradi parlamenta, kaže da je video jedno tijelo na zemlji, ali da “ne može da potvrdi da li se radi o napadaču ili policajcu”.

Do današnje pucnjave je došlo samo dva dana nakon što je dva kanadska vojnika u Kvebeku pregazio muškarac naklonjen džihadistima, a jedan vojnik je pritom i poginuo. To je bio prvi takav incident u Kanadi otkako se ta država priključila borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku.

Kanadska vlada je ranije danas povećala nivo opasnosti od terorizma sa srednje na visoku, usljed “opšteg porasta međusobne komunikacije” među pripadnicima radikalnih grupa kao što su Islamska država i Al Kaida, saopštio je portparol kanadskog ministra za javnu bezbjednost Žan-Kristof De Le Ru.

“Povećanje nivoa opasnosti nije posljedica neke konkretne prijetnje”, rekao je portparol, a preneo Rojters.

Novi nivo opasnosti od terorizma znači da je kanadska obavještajna služba “uočila da pojedinac ili grupa unutar ili van Kanade ima namjeru ili sposobnost da počini akt terorizma”, rekao je De Le Ru.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender