02. 12. 2021.
Mještani Verića ogorčeni: Čim padne kiša mi smo u mraku!

Mještani Verića ogorčeni: Čim padne kiša mi smo u mraku!

Mještani Verića ogorčeni: Čim padne kiša mi smo u mraku!

Naime, rekonstrukcija dela mreže prema zaseoku Gajići – Bešinci započeta je još 2008. godine, ali nije dovedena do kraja, tako da su radovi koji su tada urađeni, kako mještani tvrde, sada potpuno bezvrijedni, jer sa prvim kapima kiše i vjetrom, Verići ostaju bez električne energije, a veoma često se dešava da je napon toliko slab da ni sijalica ne može normalno da radi, a kamoli ostali aparati za domaćinstvo.

Bez struje u 21. vijeku

– Mreža od centra Verića prema zaseoku Gajići – Bešinci počela je da se radi prije nekoliko godina, a prije početka radova, vjerujte, bile su nam potrebne decenije da se izborimo za to. Zaista smo bili ubijeđeni da će problem sa prečestim nestancima struje biti konačno riješen.

Kada su postavili nekoliko bandera i završili sa radovima, mi smo nastavili da dosađujemo, šaljemo molbe, zahtjeve, nema koga nismo zvali, ali evo šest godina je prošlo, a problem je sve gori.

Imamo osjećaj da iako zvanično pripadamo Banjaluci, da smo na sve moguće načine diskriminisani, jer ko još u 21. vijeku nema struje? A mi smo već jednom u šali za medije rekli da često imamo osjećaj da kada padne kiša u Austriji, Verići ostanu bez struje, ali bojim se da je to sve samo nije šala – pričaju mještani Verića.

Predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Slaviša Vučkovac kaže da elektromreža u ovakvom stanju predstavlja veliku opasnost po same mještane i njihovu imovinu i apeluje na sve one koji su odgovorni da posao bude okončan, da što prije preuzmu odgovornost.

04

Bezbrojni apeli

– Za završetak pomenute mreže potrebno je oko 15 betonskih i nekoliko drvenih stubova sa pratećom opremom, a konačnim završetkom ovog posla riješeno bi mnogo problema.

Ono što bih ja takođe želio da napomenem jeste to da mještani i mi iz savjeta samostalno već godinama siječemo šumu i šiblje ispod i oko električnih vodova kako bismo imali što manje problema sa nestancima struje, pa smo tako i u prošle nedelje takođe izvršili krčenje kompletne linije i elektrovodove oslobodili od grana, a isto smo samostalno, gdje je to bilo moguće, izvršili učvršćivanje drvenih bandera, mada je to veoma teško uraditi kvalitetno, jer su stubovi u jako lošem stanju.

Trošimo svoje vrijeme, gorivo i snagu, a često rizikujemo živote jer ne žele da nam isključe struju u momentu kada obavljamo te radove, tako da kao zaštitu koristimo gumene rukavice – kaže Vučkovac.

On naglašava da su svi mještani svjesni da se brojne institucije u Banjaluci, ali i u RS, susreću sa finansijskim problemima, nedostatkom sredstava za rad i zahtjevima sa svih strana, ali smo isto tako svjedoci da se poslovi koji se započnu, ne završavaju godinama, pa tako i ono što je do tada urađeno pada u vodu i postaje beskorisno.

Ipak nije sve tako sivo

Članovi Savjeta mjesne zajednice Verići u proteklih nekoliko godina iako nisu uspjeli da riješe problem sa električnom energijom ipak su uradili nekoliko pozitivnih stvari za mještane.

– Uredili smo nekoliko prostorija u našem društvenom domu tako da sada imamo prostorije u koje može da stane 200-300 ljudi kada su neka druženja i kada su sastanci savjeta, zatim smo rekonstruisali školu, uredili dječije igralište, itd. Sa nadležnima u Gradskoj upravi imamo korektnu saradnju, a ovim putem apelujemo na sve koji se smatraju odgovornima za naš trenutno najveći problem da nam pomognu – kažu u Savjetu MZ Verići.

(Press RS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender