05. 12. 2021.
Vratio novčanik sa 1.160 KM, nagrađen s dvije marke!

Vratio novčanik sa 1.160 KM, nagrađen s dvije marke!

RS: Prosječna septembarska plata 831 KM

“U poređenju sa avgustom ove godine, prosječna neto plata koja je isplaćena u septembru realno je veća za 0,3 odsto, dok je u odnosu na septembar 2013. godine realno veća za 2,5 odsto”, rekla je Čičkovićeva.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je do povećanja prosječne plate došlo uglavnom zbog isplaćene veće plate u rudnicima i termoelektranama, gdje je zabilježen veći broj prekovremenih sati rada u septembru ove godine u odnosu na prethodni mjesec.

“Najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.241 KM, dok je najniža plata u septembru u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti i iznosila je 503 KM”, rekla je Čičkovićeva.

Ona je istakla da je u septembru ove godine u odnosu na avgust najveći nominalni rast plate zabilježen u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 21,3 odsto, vađenje ruda i kamena 5,1 odsto, te proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 3,2 odsto.

Čičkovićeva je rekla da su cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru ove godine u odnosu na avgust u prosjeku više za 0,4 odsto, dok su na godišnjem nivou niže za 0,3 odsto.

“Najveći rast zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan 1,9 odsto, zatim u okviru odjeljka odjeća i obuća za 1,2 odsto, odjeljaka hrana i bezalkoholna pića i rekreacija i kultura viši su za 0,6 odsto, indeks odjeljka zdravstvo viši je za 0,5 odsto, dok je indeks odjeljka stanovanje viši za 0,4 odsto”, rekla je Čičkovićeva.

Ona je navela da su niže cijene u septembru zabilježene u odjeljcima namještaj i pokućstvo za 0,2 odsto, prevoz za 0,2 odsto i ostala dobra i usluge za 0,4 odsto.

Prema njenim riječima, cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u septembru ove godine u odnosu na avgust niže su u prosjeku za 0,1 odsto, a u odnosu na septembar prošle godine niže su za 0,3 odsto, dok su u odnosu na decemabar 2013. godine u prosjeku su više za 0,1 odsto.

Čičkovićeva je navela da je industrijska proizvodnja u septembru ove godine u poređenju sa septembrom prošle godine veća za 9,1 odsto.

“U području snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija ostvaren je rast od 31 odsto i u prerađivačkoj industriji rast od 5,4 odsto, dok je u području vađenja rude i kamena zabilježne pad od 0,2 odsto”, rekla je Čičkovićeva.

Ona je rekla da je desezonirana industrijska proizvodnja u septembru ove godine u poređenju sa avgustom ove godine veća za 7,8 odsto.

Čičkovićeva je napomenula da je broj zaposlenih u industriji u septembru ove godine u odnosu na prosječan mjesečan broj zaposlenih u 2013. godini veći za 2,5 odsto, u odnosu na isti mjesec prošle godine veći je za jedan odsto i u odnosu na avgust ove godine za 0,5 odsto.

“Broj zaposlenih u industriji u periodu januar – septembar ove, u poređenju sa istim periodom prošle godine, veći je za 1,6 odsto”, rekla je Čičkovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender