02. 12. 2021.
Banjaluka: Uhapšena dva kradljivca

Akcija “Gibraltar”: Predao se Ejub Kučuk

Poslije predaje, po nalogu Tužilaštva BiH, pretresen je stan i prostorije koje koristi Kučuk. Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu.

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju i njegov tim, radili su intenzivno u protekla 24 časa i ispitali sve osumnjičene koji su lišeni slobode. U zakonskom roku, tužilac će uputiti Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene u ovom predmetu. Pritvor će, između ostalog, biti zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužilaštvo BiH se zahvalilo svim policijskim službenicima iz SIPA i entitetskih policijskih agencija koji su učestovovali u realizaciji ove akcije, kao i kolegama iz Slovenije, Austrije i Hrvatske, koji su pružili međunarodnu pravnu pomoć. Tužilaštvo nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice protiv osoba odgovornih za zloupotrebe i finansijske malverzacije u višemilionskim iznosima.

Prethodno je u okviru ova akcije uhapšeno osam lica zbog sumnje da su počinili organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima iz oblasti kriminala i korupcije, i to falsifikovanje službene isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, poreska utaja, carinska prevara, te krivično djelo davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi i druga krivična djela.

Istražnim aktivnostima utvrđeno da su članovi organizovane kriminalne grupe nezakonitim radnjama, na osnovu falsifikovanih ili štetnih ugovora i faktura, stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona evra.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da je akcija usmjerna protiv devet osumnjičenih za organizovani kriminal i da je riječ o Nevenu Kulenoviću, Belmi Kulenović, Sanjinu Kulenoviću, Lajli Torlak, Darku Aleksiću, Ejubu Kučuku, Senadu Zaimoviću, Stipi Prliću i Zoranu Bakuli, javljaju agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender