02. 12. 2021.
Festival animiranog filma od 23. oktobra u Banjaluci

Festival animiranog filma od 23. oktobra u Banjaluci

Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2014”: U trci za nagradu 39 filmova

Zaljubljenici u sedmu umjetnost imaće priliku da do 28. oktobra u takmičarskom dijelu programa pogledaju 39 filmova iz cijelog svijeta u organizaciji Asocijacije za vizuelne umjetnosti “Fenidž art”.

– Najviše pristiglih filmova je iz Hrvatske, Rusije, Poljske, Francuske, Španije i SAD. Za glavnu nagradu će se takmičiti i dva filma iz BiH, “Svakodnevica” Igora Đurovića i “Lindžo” Jurinka Rajiča. Autori ovih filmova će biti gosti festivala – rekao je direktor festivala Goran Dujaković.

Osim glavnog takmičarskog programa, kako je rekao za najbolji dječiji animirani film takmičiće se 13 filmova, a o pobjednicima će odlučiti tročlani žiri u sastavu: Iva Ćirić iz Srbije, Miodrag Manojlović iz BiH i Tomislav Gregl iz Hrvatske.

– U okviru programa panorame biće prikazan 31 film, među kojima i “Smed” Zdravka Cvjetkovića i Sabine Pezo iz BiH.

Svi navedeni filmovi su selektovani od ukupno pristigla 425 filma iz 42 države svijeta.

U pratećim programima, posjetioci će imati priliku da pogledaju filmove sa međunarodnog festivala “Trick” iz Štutgarta od čega 10 za odrasle i šest za djecu.

– Tu su i dva programa animiranih filmova francuskog studija animacije “Folimage”, kao i tradicionalni program na banjalučkom festivalu “Carton door 2014” kao presjek nagrađenih animiranih filmova sa najznačajnijih evropskih festivala u kojem participira i banjalučki festival animiranog filma – najavio je Dujaković.

Ove godine, kao i prethodnih, na festivalu će biti predstavljen peti broj strip časopisa “Parabellum”.

– On je izdavačko čedo Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”. Nastao je iz čistog entuzijazma i ogromne ljubavi prema devetoj umjetnosti – podsjetio je Dujaković.

Strip

– Osim takmičarskog programa, u fokusu festivala će biti “priča” o jednom od najdugovječnijih aktivnih strip crtača na svijetu, Borivoju Dovnikoviću Bordi. U saradnji sa Akademijom umjetnosti iz Banjaluke, biće upriličena izložba karikatura, a tim povodom biće prikazan i dugometražni dokumentarni film “Bordo – vječna stripovska mladost” – kaže Goran Dujaković.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender