02. 12. 2021.
Albanska provokacija prekinula meč Srbija – Albanija (VIDEO)

Albanska provokacija prekinula meč Srbija – Albanija (VIDEO)

Slučaj ‘dron’: Uefa odložila odluku za sutra

Kontrolna i Disciplinska komisja Uefa trebalo je da u četvrtak odlučuje o kaznama za srpski i albanski fudbalski savez, ali je izricanje kazni odloženo za petak.

Incident.jpg

Prema informacijama koje su došle iz Niona, Disciplinska komisija Uefa imala je ispred sebe obimnu dokumentaciju sa dokazima obe delegacije. Sastanci će prema najavama biti odvojeni, pa zbog toga u Uefa neće žuriti, prvenstveno kako bi se donela pravična odluka.

U Kontrolnoj i Disciplinskoj komisiji Uefa nalaze se predsednik Tomas Partl (Austrija) i članovi Žak Antenen (Švajcarska), Šandor Berži (Mađarska), Tomas Hea (Andora), Džim Stjerne Hansen (Danska), Hans Lorenc (Nemačka), Rudolf Repka (Češka), Džejms Šo (Severna Irska) i Žoel Volf (Luksemburg), a komisija koja će odlučivati o prekinutoj utakmici brojaće tri člana iz pomenutog sastava.

Uefa je pokrenula postupak protiv oba nacionalna saveza, a Fudbalski savez Srbije tereti se zbog navijačkih nereda, bacanja baklji i drugih predmeta sa tribina, korišcenja lasera, ulaska navijaca na teren i slabe organizacije meča.

Albanci su, s druge strane, suočeni sa mogućom kaznom zbog odbijanja da nastave utakmicu i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta.

Gotovo je izvesno da su moguća samo četiri scenarija. Prva mogućnost je da UEFA, ukoliko se utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodeli pobedu Srbiji službenim rezultatom 3:0, ali i u suprotnom slučaju da trijumf za “zelenim stolom” pripiše gostima ako se utvrdi da je Srbija, kao domaćin, odgovorna za incidente zbog slabe organizacije utakmice.

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, sa ili bez publike, dok je poslednja, četvrta opcija da se utakmica ponovi u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

Uz sve navedene mogućnosti Uefa može da odredi i novčane kazne, koje redovno idu uz incidente kao što je bio na stadionu Partizana.

Ključna stavka u ovom slučaju biće izveštaj delegata utakmcice Harija Bina iz Holandije, ali i specijalnog izveštača Uefa.

Incident-1.jpg

Povoljna okolnost po Srbiju je što je istekla dvogodišnja uslovna kazna, koju je imala zbog incidenata u Đenovi na meču protiv Italije 2010.

Takođe, na ruku Srbiji ide i član 14 Disciplinskog pravilnika Uefa, u kojem stoji da je “zabranjena politička propaganda i bilo kakvo izražavanje sličnih stavova”, a upravo je zastava tzv. “Velike Albanije” inicirala incidente na stadionu Partizana.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letelica, dron, sa zastavom takozvane Velike Albanije, nakon čega su usledili incidenti.

Susret je prekinut pri rezultatu 0:0.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender