27. 11. 2021.
Misterija: Nestale pčele u Modriči

Misterija: Nestale pčele u Modriči

Misterija: Nestale pčele u Modriči

Tursić je rekao da je misteriozni nestanak velikog broja pčela prijavio Ranko Rakić, pčelar iz prigradskog naselja Modriča Tri, iz čijeg pčelinjaka su uzeti uzorci meda, pčelinjeg legla, živih i pronađenih uginulih pčela i upućeni na analizu u Veterinarski institut “Vaso Butozan” u Banjaluci.

“Neobjašnjivo nestajanje velikog broja pčela zabilježeno je kod pčelara u Doboju i Derventi i susjednim opštinama u Federaciji BiH Odžaku i Gradačcu”, rekao je Tursić.

On je naglasio da pčelari nerado prijavljuju bolesti i druge probleme u pčelinjacima zbog čega sumnja da ovakav problem imaju i drugi pčelari u Modriči.

Dugogodišnji pčelar Ranko Rakić rekao je da je nestanak pčela primijetio početkom avgusta.

“Čudno je da je najveći broj pčela nestao iz najjačih društava, a neobično je i da je uz mali broj uglavnom mladih pčela u košnicama ostala matica, velike količine meda i hrane”, izjavio je Rakić i naglasio da pčele nisu nestale u rojevima, te da nema tragova krađe i znakova trovanja.

On je napomenuo da nema ni mrtvih pčela u košnicama i u okolini košnica što isključuje bolest varoe.

Rakić je objasnio da je prije tri godine zbog prisustva američke gnjiloće ili varoe spaljivanjem uništio 30 košnica i da od tada nije zabilježena u većem obimu ova bolest u njegovom pčelinjaku.

Tada je Rakić Udruženju pčelara i nadležnoj inspekciji prijavio bolest pčela, kao i ovogodišnje misteriozno nestajanje pčela.

Rakić je preporučio pčelarima da prijave bolesti pčela da bi se orgnizovano borili protiv ove neobjašnjive pojave.

U Udruženju pčelara “Bagrem” u Modriči registrovano je 100 pčelara sa više od 3.500 pčelinjih društava, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender