05. 12. 2021.

Putin: O KiM “bijelo”, o Krimu “crno”

“Na Krimu su ljudi održali referendum. Nismo tek tako mi u Rusiji saopštili da je održan referendum. Parlament Krima je izabran po ukrajinskom zakonu nekoliko godina ranije. Zatim je na osnovu tog referenduma Krim, kao i Kosovo, usvojio deklaraciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji sa molbom za prijem u sastav ruske države”, rekao je Putin, a prenosi TAS.

Predsjednik Rusije, kako prenosi RIA Novosti, izrazio je čuđenje što je u situaciji sa deklaracijom o nezavisnosti Kosova “bijelo bilo nazvano bijelim”, a u “sličnoj situaciji sa Krimom – crnim”.

TAS prenosi da je Putin podsjetio, prije svega, na pravo naroda na samoopredjeljenje iz Povelje UN.

Tokom međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj” ruski lider je rekao da su poslije raspada bivšeg SSSR-a zapadne zemlje odlučile da ne računaju na Rusiju i počeli da čine “sve što žele, uopšte ne poštujući nikakva pravila”.

“Znači neko može uopšte da se ne obazire ni na šta, a mi ne možemo da zaštitimo naše vitalne interese ruskojezičnog i ruskog stanovništva na Krimu? Ne može tako”, rekao je Putin.

Izražavajući nesaglasje sa latinskom izrekom “Što je dozvoljeno Jupiteru nije dozvoljeno biku”, ruski predsjednik je rekao da “možda biku i nije dozvoljeno”, ali “medvjed neće ni od koga tražiti dozvolu”.

“Uopšte, kod nas se on, medvjed, smatra gazdom u tajgi i ne namjerava – i to pouzdano znam, bilo gdje da se seli u druge klimatske zone, nije mu tamo udobno. Ali svoju tajgu nikome neće dati, mislim da to treba da bude jasno”, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, on nikada nije dovodio u sumnju suverenitet Ukrajine, ali je “druga stvar što je istorija formiranja Ukrajine u njenim sadašnjim granicama prilično složen proces”.

Putin je prethodno rekao da se međunarodna zajednica nalazi na prekretnici i postoji pretnja “igre bez pravila”, a sistem globalne bezbjednosti je oslabljen.

On je prvi put izjavio da je Rusija pomogla zbačenom Janukoviču da pobjegne pred demonstrantima, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender