08. 12. 2021.
Putin amnestira 25.000 osoba

Putin amnestira 25.000 osoba

Putin: Prijeti “igra bez pravila”

Međunarodna zajednica nalazi se na istorijskoj prekretnici, gdje se u svjetskom poretku mijenjaju “pravila igre” i postoji prijetnja “igre bez pravila”, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, usprotivivši se tezi o ekskluzivnoj ulozi SAD i optuživši Vašington za poteze koji su produbili neravnotežu u svijetu.

Sistem globalne bezbjednosti ozbiljno je oslabljen i nema garancija da je ona u stanju da sačuva svijet od potresa, upozorio je Putin.

“Proglasivši se pobjednicima u ‘Hladnom ratu’, SAD su samouvjereno shvatile da za (rekonstrukcijom međunarodnih odnosa) jednostavno nema potrebe. Umjesto uspostavljanja novog balansa snaga, koji je neophodan uslov za poredak i stabilnost, naprotiv, preduzeti su koraci koji su oštro produbili disbalans”, rekao je Putin.

“Možda mi nemamo dovoljno osnova da brinemo, sporimo se i postavljamo neugodna pitanja, možda je izuzetnost SAD, način na koji one ostvaruju svoje liderstvo, zaista blagodet? A njihovo opšte mješanje u sva pitanja u svijetu donosi mir, spokoj i dobrobit? Progres i procvat demokratije? I potrebno je, kako se kaže, opustiti i biti zadovoljan? Ne, to apsolutno nije tako”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je, govoreći na međunarodnom diskusionom klubu “Valdaj” u Sočiju, rekao da: “Jednostrani diktat i namjetanje sopstvenih šablona donosi upravo suprotan rezultat”.

“Umjesto rješavanja konflikata – njihovu eskalaciju, umjesto suverenih i stabilnih država – rastući prostor haosa, umjesto demokratije – podrška sasvim sumnjivog svijeta, od otvorenih neonacista do islamskih radikala”, rekao je Putin, a prenosi TAS.

Predsjednik Rusije je SAD, na koje se “svalilo svjetsko liderstvo”, uporedio s “novobogatašima”, na koje se “sručilo ogromno bogatstvo”, a oni “prave gluposti”.

“Pod pritiskom pravnog nihilizma, korak po korak odstupalo je međunarodno pravo. Objektivnost i pravednost žrtvovani su političkoj svrsishodnosti”, rekao je Putin i dodao da je “pri tom, totalna kontrola nad globalnim medijima omogućavao da se po potrebi bijelo prikazuje kao crno, a crno za bijelo”.

Prema njegovim riječima, za SAD faktički legitimitet drugih zemalja zavisi od njihove lojalnosti Vašingtonu.

“Sam pojam ‘nacionalnog suvereniteta’ za većinu država postao je relativna veličina, u suštini predložena je formula – što je snažnija lojalnost jednom centru moći u svijetu, tim je veći legitimitet ovog ili onog vladajućeg režima”, naglasio je predsjednik Rusije.

Ističući da se Hladni rat završio nezaključivanjem “mira” i jasnim i transparentnim dogovorom o novim pravilima i standardima, Putin je rekao da SAD – “samoproglašeni lider” – suočene sa neefikasnošću jednopolarnog svijeta, pokušavaju da obnove “kvazibipolaran sistem”, tražeći “lik neprijatelja”.

Pri tom je nevažno ko će u američkoj propagandi zauzeti mjesto “centra zla” umjesto SSSR-a, kao glavnog oponenta – Iran, Kina ili Rusija.

“Sada ponovo vidimo pokušaje da se usitni svet, uspostave linije podjele, skupe koalicije po principu ko je ‘protiv’ a ne ‘za’ (…) i osvoji pravo na liderstvo i, ako hoćete, pravo na diktat”, istakao je Putin.

Putin smatra da se SAD, navodi TAS, vodeći borbu protiv terorizma na Bliskom istoku, bore protiv rezultata sopstvene politike.

“Rasipaju moć na uklanjanje rizika koje sami stvaraju, plaćaju za to sve veću cijenu”, rekao je Putin, kritikujući zemlje Zapada zato što nastavljaju arbitrarno da podržavaju islamske ekstremiste radi dostizanja njihovih ciljeva.

“Uzgred, ne prestajem da se čudim tome kako naši partneri uvijek iznova prave iste greške. Svojevremeno su sponzorisali islamske ekstremističke pokrete radi borbe protiv Sovjetskog Saveza, koji su se kalili u Avganistanu. Od njih su potekli i talibani i Al Kaida”, kazao je Putin.

Prema njegovim riječima, Zapad “ako nije podržavao, zatvarao je oči” na upade međunarodnih terorista u Rusiju i zemlje srednjeazijskog regiona.

“Mi to nismo zaboravili”, rekao je Putin.

Protiveći se politički motivisanim sankcijama Rusiji kao pogrešnim i ističući da je Rusija “samodovoljna” zemlja i da će one izazvati suprotan efekat, ruski predsjednik je istakao da svijetu u ovom trenutku treba “novi globalni konsenzus odgovornih snaga”.

“Ako ima volje, možemo obnoviti efikasnost sistema međunarodnih i regionalnih institucija”, rekao je Putin, dodajući da ne treba kretati “od nule”, jer su poslije Drugog svjetskog rata institucije dovoljno univerzalne i mogu biti modernizovane.

Putin je objasnio da ima u vidu i modernizaciju rada UN, čija je uloga nezamjenjiva, i OEBS, koji je za 40 godina pokazao da može biti dobar mehanizam za osiguranje bezbjednosti i saradnje u evroatlanskom prostoru.

Dodao je da međunarodni odnosi treba da se grade na osnovu međunarodnog prava, u čijem temelju treba da budu i moralni principi kao što su pravda, ravnopravnost i istina, i kao najvažnije, uvažavanje partnera i njihovog interesa.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender