05. 12. 2021.
Vučić: Evo kako “štitimo” tajkune

Vučić: Evo kako “štitimo” tajkune

Vučić: Evo kako “štitimo” tajkune

Vučić je povodom kritika da štiti tajkune u Srbiji u Skupštini Srbije iznio niz podataka o tome koliko je ova vlada naplatila poreza od najvećih tajkuna i da to pokazuje da ova ih ova vlada ne štiti.

Tako je Predragu Rankoviću Peconiju, vlasniku više firmi u Srbiji, samo u ovoj godini naplaćeno 9 miliona evra za akcize, naveo je Vučić, navodeći da je prvi put premašen budžetski plan naplate akciza na gorivo i cigarete .

Preduzeće Luka Beograd, čiji je vlasnik Milan Beko, je na dan 30.9 2014. dugovalo za porez 958 miliona dinara, a u ovoj godina zaključno sa jučerašnjim danom naplaćeno im je 170 miliona dinara, kazao je Vučić.

Kako je naveo, za četiri godine, od 2008. do 2011. godine, toj firmi je ukupno naplaćena samo četvrtina te sume.

Od preduzeća čiji je vlasnik Marko Mišković, a koje duguje 878 miliona dinara, do juče je naplaćeno samo 163 .000 dinara i to zato što se vodi upravni spor i ta firma ne priznaje poresku obavezu. “Ali mi smo to utvrdili i to ćemo da naplatimo, a oni je nisu ni utvrdili. Toliko o zaštiti tajkuna”, naveo je premijer.

Kako je rokeč o kompaniji Željka Mitrovića, Pink internešnel, njihov dug je zaključno sa 30. 9 bio 412 miliona dinara, a u ovoj godni im je već naplaćeno 874 miliona dinara, kazao je Vučić.

To je najviše što je toj firmi uplaćeno u jednoj godini kazao je on i to ilustrovao podatkom da je Mitrovićeva kompanije najviše uplatila 2010. godine i to 729 miliona dinara. “Do kraja ove godine naplatićemo im još 300 miliona dinara i to će biti 50 odsto više nego kad su bili oni koji nas optužuju”, kaže Vučić.

Srpski premijer je kazao i da ga je sramota da kaže šta misli o ogromnim dugovima preduzeća, čiji je vlasnik Goran Perčević.

“Ali, nema ili levo ili desno, svaki je isti. Onaj koji je potkradao državu taj će da plati, ko je utajio porez taj će da plati”, kazao je Vučić.

Vučić: Molim za godinu i po strpljenja

Vučić je pozvao građane za godinu i po stpljenja i štednje, jer nema drugog načina da izađemo iz situacije izazvane greškama iz prošlosti, poručivši da će Srbija 2016. moći da računa na najveći rast u Evropi, te da da će biti zdravija, normalnija, uspješna i prosperitetna zemlja.

On je pomenuo da mu s jedne strane čestitke za ekonomske mjere upućuju nemačka kancelarka, ruski predsjednik i mađarski premijer, a da s druge strane ovde trpi kritike i svjedok je protesta protiv plaćanja fiskalnih računa i prijavljivanja radnika.

Premijer Mađarske Viktor Orban mi je čestitao na mjerama i upitao mogu li to da preživim, isto je uradio i predsjednik Rusije Vladimir Putin, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, naveo je Vučić i dodao da s pravom očekuje da će to isto uraditi i narod kada sve mjere bude donijele rezultat.

“Uveren sam da kvalitetnijim radom možemo da postignemo više nego što smo do sada postizali”, rekao je Vučić uveren da svi treba zajedno da radimo na tome. Pri tome, kako je naveop, ne misli samo na partije, posebno one koje su do juče govorile “da su dalekovodi dobri a sada kažu da izazivaju rak”.

Takve partije u razgovoru ne treba ni da učestvuju, dodao je, primjetivši da gradjane Srbije ljuti što im se decenijama svašta obećavalo a ništa nije ispunjeno.

“Zato molimo za godinu i po strpljenja, štedimo da bismo smanjili razliku između onog što smo zaradili i onoga što trošimo, da bismo snizili naš javni dug, da povećamo rast u Srbiji”, rekao je premijer dodajući da ćemo ove godine zabilježiti manji pad proizvodnje od 0,3 ili 0,4 i to zbog poplava, kao i manji pad proizvodnje uglja i električne energije.

Naredne godine, naveo je, imaćemo rast proizvodnje od oko 1,15 odsto, a ako se sve završi kako treba, biće rješenja za Železaru i Petrohemiju, čemu, dodao je, nikad nismo bili bliže, pa ćemo u 2016. moći da računamo s najvećim rastom u Evropi.

“Ne možemo drugačije, verujte mi – ne postoji nijedan drugi plan, verujte mi. Kako god okrenete ne može da se igra mimo pravila sveta i osnovnih ekonomskih pravila kako o njima govore MMF i SB i svi će podržati ono što radimo”, rekao je Vučić.

On je ponovio da se sve reforme preduzimaju kako bi , jer je “Srbija važnija od svih političkih stranaka”.

“Mnogo volim stranku koju vodim, naši koalicioni partneri će da podnesu deo tereta za teške mere, ali ja sam najodgovorniji”, rekao je Vučić, uz opasku da SNS ne mora da bude vladajuća stranka posle sledećih izbora, ali da će Srbija tada biti normalna, uspešna i prosperitetna zemlja.

U ovom trenutku, naveo je, svi su parametri u Srbiji ili relativno dobri ili veoma dobri, pri čemu se nešto uspelo disciplinom, nešto žestokom borbom protiv sive ekonomije, nešto reformama koje smo preduzeli, a mnogo nam je pomogao Zakon o radu, i to nam potvrdjuju i strani investitori koji dolaze u Srbiju.

“Vlada zaslužuje dobru ocjenu građana”

Vučić je izjavio i da nisu u pravu oni koji tvrde da Srbija nema makroekonomsku stabilnost, da su, naprotiv, naše devizne rezerve skoro 11 miijardi evra, a da istovremeno imamo pad inflacije, te da nezaposlenost takođe opada.

Svuda u svijetu hvale mjere koje preduzimamo u cilju fiskalne konsolidacije, dodao je, ističući da je ponosan na činjenicu da se od naroda ništa ne krije u tom smislu.

Obraćajući se poslanicima na početku rasprave o rebalansu i drugim pratećim zakonima Vučić je rekao da ne želi da bježi ni od čega, te da smatra “da zaslužujemo dobru ocjenu i od građana, kao što je takva ocjena dobijena od svih važnih ljudi u svijetu”.

“Po prvi put se događa nešto ovako da govorimo u kakvoj situaciji se naša država nalazi i kako da iz nje izađemo”, rekao je Vučić i dodao da rešenja treba tražiti u radu i da treba budemo marljiviji i bolji od drugih.

Kako je istakao, nepopularne mjere koje Vlada predlaže su iznuđene neogovornim ponašanjem prethodne vlasti, prije svega zbog neopravdanog povećanja penzija 2008. i 2009. godine.

Najveće probleme, kako je naveo Vučić, ima sa Farmakomom Miroslava Bogićevića, a taj koncern je nazvao “političkim čedom jedne stranke koje je preraslo u monstruma”. Farmakom je, prema njegovim riječima, dužan 400 miliona evra samo bankama. “Da li je vlasnik Politike on ili nije ne znamo, niko ne zna, ali moramo da rešavamo i onu vodu koja zagađuje ljude, a neko mu je odobravao 400 miliona evra ove države”, kazao je premijer.

(B92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender