02. 12. 2021.
Istraživanje: Alkohol dobar za pamćenje kod starijih od 60 godina

Istraživanje: Alkohol dobar za pamćenje kod starijih od 60 godina

Istraživanje: Alkohol dobar za pamćenje kod starijih od 60 godina

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da kod starijih osoba, umjereno konzumiranje alkohola može da poboljša epizodno pamćenje, tj. Sposobnost pamćenja specifičnih događaja.

“Naši rezultati ukazuju da osobe starije od 60 godina koje konzumiraju jednu do dve čaše alkohola dnevno imaju bolje kognitivno funkcionisanje i veći obim hipokampusa od trezvenjaka”, objasnio je vođa istraživanja Brajan Dauner, sa Univerziteta u Teksasu.

Vrsta konzumiranog alkohola nije bitna – pivo, vino, žestoka pića, likeri…

“Naše istraživanje ne pravi razliku između raznih vrsta alkohola, ali su ranije studije pokazale da crno vino ima posebno dobre efekte”, naveo je Dauner.

Objavljena u američkom časopisu “Alchajmerova bolest i ostale demencije”, studija se temelji na podacima o 660 pacijenata koji su bili obuhvaćeni anketom o konzumiranju alkohola i koji su bili podvrgnuti nizu neuropsiholoških testova.

Istraživanja na životinjama sugerišu da umjereno konzumiranje alkohola može da poveća obim hipokampusa, tako što podstiče proizvodnju novih nervnih ćelije.

Umjerena količina alkohola, takođe, može da poveća oslobađanje hemijskih supstanci u mozgu koje utiču na funkcije obrade podataka.

Na žalost, kod ljudi, ovi pozitivni efekti na mozak mogu se osjetiti samo u poznim godinama života.

“Alkohol ne djeluje na isti način na mozak mlađe osobe. A to je šteta, jer bi to bio dobar izgovor da se svrati u kafić i popije piće u svoje zdravlje”, zaključio je Dauner, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender