28. 11. 2021.
Pijete nekoliko šoljica kafe svaki dan? Pročitajte ovo…

Pijete nekoliko šoljica kafe svaki dan? Pročitajte ovo…

Pijete nekoliko šoljica kafe svaki dan? Pročitajte ovo…

Američki naučnici ustanovili su da konzumiranje više od jedne šoljice kafe dnevno sprečava povećanje vrijednosti enzima jetre, sprečavajući istovremeno i mogućnost potencijalnog razvoja kancerogenih ćelija.

Istraživanjem sprovedenim u periodu između 1999. i 2010. bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14 hiljada kavopija, od kojih su dvije hiljade testere beskofeinsku kafu.

Mjerene su vrijednosti 4 enzima jetre čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetra – aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale tri ili više šoljica kafe dnevno bile za 25 odsto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti enzima jetre u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe.

Zanimljivo je da su i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kavi imale nizak nivo pomenutih enzima jetre, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utiče na “zdravlje” jetra zapravo u kafi, a ne u kofeinu. Hemijski sastojak zaslužan za ovaj efekat još nije poznat zbog čega naučnici namjeravaju sprovesti dalja istraživanja kako bi otkrili šta stoji iza ovog interesantnog rezultata.

“U kafi je oko 1000 raznih sastojaka. Mogu reći da ‘sumnjamo’ na neke od njih, no zasada ne možemo sa preciznošću kazati koji su”, objasnio je vođa studije Kian Ksiao. Upitan trebaju li oni koji ne konzumiraju kafu početi to činiti kako bi si zaštitili jetra, Ksiao je odgovorio kako nije u poziciji bilo što preporučiti ali da sa sigurnošću može reći kako kafa tom organu ne šteti, pišu Novosti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender