05. 12. 2021.
Istok Ukrajine prešao na moskovsko vrijeme

Istok Ukrajine prešao na moskovsko vrijeme

Istok Ukrajine prešao na moskovsko vrijeme

Rusija je danas prešla na zimsko računanje vremena i žitelji većine ruskih regiona su u dva sata poslije ponoći kazaljke pomjerili sat vremena unazad i više ih neće pomijerati, a broj vremenskih zona je sa devet povećan na 11, javile su ruske agencije.

Prema zakonu o vraćanju na zimsko vrijeme koji je usvojila ruska Duma (donji dom parlamenta) a predsjednik Vladimir Putin potpisao 22. jula, u većini subjekata Ruske Federacije časovnici su pomjereni unazad i sezonski se više neće pomjerati.

Po moskovskom vremenu, koje služi kao polazno za računanje lokalnog vremena u drugim zonama, ubuduće će živjeti i stanovnici novih dijelova Rusije – Krima i Sevastopolja, pripojenih Rusiji poslije referenduma u martu, navodi agencija RIA Novosti.

Pored toga, uvedena je nova časovna zona – treća, za Udmurtiju i Samarsku oblast, i u njoj je jedan sat više od moskovskog, ali u ta dva ruska regiona kazaljke danas nisu pomjerane.

Vrijeme u Kemerovskoj oblasti (6. vremenska zona) od sada je četiri sata ispred moskovskog, a ne tri, kako je bilo do donošenja zakona, i ni u njoj kazaljke nisu pomjerane.

Dodata je 11. vremenska zona (moskovsko vrijeme plus devet sati), koja će važiti u Pokrajini Kamčatka i Čukotskom Autonomnom Okrugu – sada je razlika između Moskve i Kamčatke osam sati.

Pored toga, danas su samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika prešle na moskovsku vremensku zonu.

Vlasti obe republike, koje su dosad bile u kijevskoj vremenskoj zoni, odnosno u njima je bilo sat vremena više nego u Moskvi, prošle sedmice su usvojile rezolucije koje propisuju prelazak na moskovsko vrijeme, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender